Brussel: de stad van de Slechtvalk

April 2020

In de jaren zeventig en tachtig verdwenen ze uit België en de meeste regio’s van Europa. Beetje bij beetje kwamen ze terug in het midden van de jaren ’90. Vandaag tellen we bijna 200 koppels slechtvalken in België. Een ongelooflijke terugkeer!

Maar dat is nog niet alles. De slechtvalken zijn zich ook midden in de steden komen vestigen, onder de mensen die hen nochtans decennia lang bedreigd en vervolgd hadden. Per toeval? Neen, zeker niet. Het is het resultaat van een richtlijn van de Europese Unie, die sinds 1979 zich inzet voor het behoud van wilde vogels in Europa. De richtlijn zorgde bovendien ook voor een mentaliteitsverandering. Burgers leerden begrijpen dat de Natuur een prachtig erfgoed is om te behouden, te observeren!

En dat kunnen we nu samen doen! In de loop van de jaren is Brussel de "stad van de slechtvalken" geworden. Ontdek via live HD-streaming het nestgebeuren van een koppel dat zich op de top van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal heeft gevestigd, in het historisch hart van Brussel! Van daaruit kan u heel Brussel bewonderen, van de Grote Markt tot het Atomium. Een gelijkaardige voorstelling kan u bijwonen in de klokkentoren van de kerk van Ukkel en in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Er is een netwerk van camera's geïnstalleerd zodat u kunt genieten van elk detail uit het leven van de slechtvalken en hun kuikens.

Welkom op de website van de Slechtvalken van Brussel !

Didier Vangeluwe

 

 

 

Bekijk het videoalbum

Kaart van de broedsites van de Slechtvalken te Brussel

Top