Brussel, de stad van de Slechtvalken

Slechtvalken waren totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Maar de mens schoot in actie en stelde maatregelen in tegen die bedreigingen, en dat heeft gewerkt! De Slechtvalken zijn teruggekomen!

In 2004 installeerde een koppel Slechtvalken zich voor de eerste keer op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal, in het hart van Brussel. Vanop deze plaats domineren deze mythische valken de stad, en overzien ze tegelijk de Grote Markt en het Koninklijk Park. Dankzij hun ultrascherpe zicht kunnen ze kilometers ver zien, tot aan de grenzen van de stad!

Sinds hun komst hebben deze magnifieke en ongelooflijke vogels – het zijn de snelste dieren ter wereld, ze halen 400 km/u in duikvlucht, en 100 km/u in horizontale vlucht – elke lente succesvol genesteld op dit eeuwenoude gebouw. Ondertussen zijn er in totaal 45 valkjes uitgevlogen vanop de kathedraal.

Maar het verhaal stopt daar niet. Door de jaren heen hebben zich nieuwe koppels zich komen nestelen in Brussel. Deze lente zijn ze met twaalf! Een record voor hoofdsteden wereldwijd?  

We raden u aan het nestelen van drie Brusselse Slechtvalkenfamilies te volgen, van minuut tot minuut, dag en nacht. Van het uitkomen van de eieren tot het uitvliegen van de jongen. We hebben de camera’s dicht bij het nest geplaatst, en de beelden worden in hoge resolutie gestreamd op deze website. Het spektakel is 100 procent natuurlijk. Geen trucage dus: de koppels zijn zich op elke site zelf komen settelen!

Het nest van het koppel in Sint-Pieters-Woluwe bevindt zich op 65 meter hoogte, helemaal in de nok van het gemeentehuis.  Daar hebben de valken een fantastisch zicht op de vallei van Woluwe en zijn vele parken en vijvers. In Ukkel heeft het koppel zich in de Snt-Jobkerk geïnstalleerd. Het nest bevindt zich in het midden van het uurwerk aan de klokkentoren. Je zult de valken rustig zien vliegen in de Sint-Jobwijk, een dorp in de stad! In enkele vleugelslagen zijn ze in het magnifieke Zoniënwoud.

In het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bestuderen en monitoren we sinds 1994 de veranderingen in de Slechtvalkenpopulaties van België en elders. In de vier uithoeken van ons land observeren medewerkers de koppels en ringen ze de valkjes.  

Elk jaar volgen steeds meer mensen  de belevenissen van de valken en hun jongen. Vorig jaar werd onze site in de 8 weken waarin we observeerden, 3.230.000 keer geraadpleegd, waarvan liefst 116.000 keer op de dag waarop de eieren uitkwamen. Rond 15.000 mensen kwamen kijken in de observatiepost op het plein voor de Brusselse kathedraal.

Volg het spektakel van de slechtvalken live en in detail – het uitkomen van de eieren, de groei van de jongen en hun uitvliegen – door te klikken op de kaart hieronder.  Wil je meer weten over het doen en laten van de slechtvalk, en in het bijzonder de avonturen van de Brusselse koppeltjes? Lees er alles over in de blog! Wil je de Slechtvalken ‘in het echt’ bekijken? Bezoek dan onze observatiepost aan de voet van de kathedraal, van 5 april tot 25 mei 2017 of kom langs in een tijdelijke observatiepost in Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel! Onze ornithologen wachten je daar op met een krachtige telescoop. Je kan zelfs foto’s maken via de telescoop met je smartphone, dankzij de ‘digiscoping’-techniek.

Welkom op de website van de Brusselse Slechtvalken!

 

Bekijk het videoalbum

Bekijk de valken live!

Top