donotshowinsearch

Slechtvalken in Brussel 2016

Welkom in Brussel, de thuis van 12 koppels slechtvalken!

Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld: ze kunnen zich op een prooi storten met een snelheid van 400 km/u! Na bijna verdwenen te zijn uit Europa en Noord-Amerika, nestelt deze schitterende roofvogel sinds 1994 weer in België! Het eerste koppel installeerde zich in de top van één van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange, in de Maasvallei. In 2015 werden er tussen 145 en 155 koppeltjes gemeld in België. Sommige nestelen zich op klippen, andere op telefoonmasten, nog andere helemaal op de top van een hoog gebouw. Een indrukwekkende terugkeer!

In de lente van 2004 installeerde zich, wonderlijk genoeg, een koppel op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het hart van Brussel. Jaar na jaar steeg het aantal Slechtvalken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot 12 koppels in het jaar 2015. Met hoeveel zullen ze dit jaar zijn? Nog even geduld!

Nieuw dit jaar is dat je twee families van Slechtvalken kan observeren. Het koppel op de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal is al goed gekend. Het vrouwtje heeft dit jaar een eerste ei gelegd op 27 februari. In totaal legde ze 5 eieren, wat zeer uitzonderlijk is want normaal leggen Slechtvalken 3 of 4 eieren. Nog meer uitzonderlijk is dat het de derde keer is dat dit vrouwtje, dat nu al 14 jaar oud is, 5 eieren legt! Het tweede koppel Slechtvalken heeft een nest bovenop de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, één van de 19 deelgemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds 10 maart wisselen het mannetje en het vrouwtje elkaar af bij het uitbroeden van de 4 eieren.

We verwachten dat de eieren van de Slechtvalken op de kathedraal zullen uitkomen rond 5 april, en die van Sint-Pieters-Woluwe rond 10 april.

Via camerasystemen, die rechtstreeks beelden doorsturen naar deze website, kan je het prachtige spektakel van dichtbij bekijken. Het uitkomen van de eitjes, het opgroeien van de kuikens en ten slotte het uitvliegen van de jonge valken: volg het op de voet via de live-beelden door op één van de icoontjes rechts te klikken.

Wil je meer weten over het doen en laten van de Slechtvalk, en in het bijzonder de avonturen van de Brusselse koppeltjes? Lees er alles over in de blog! Wil je de Slechtvalken ‘in het echt’ bekijken? Bezoek dan onze observatiepost aan de voet van de kathedraal, van 30 maart tot 20 mei 2016. Onze ornithologen wachten je daar op met een krachtige telescoop. Je kan zelfs foto’s maken van de slechtvalken, via de telescoop met je smartphone, dankzij de ‘digiscoping’-techniek.

Veel plezier op de website van de Brusselse Slechtvalken!


Meer info over het project»Laatste nieuws   rss

10vr

Wat een editie!

Het was een bewogen voorjaar voor de nesten van de Brusselse slechtvalken in 2016.

Lees meer