Brussel: de stad van de Slechtvalk

Er was eens … 18 lentes geleden! In maart 2004, voor het eerst  in ornithologenheugenis, nestelden een paar slechtvalken zich in het hartje van Brussel, onder een luifel van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Mannetje en vrouwtje wisselen elkaar af terwijl ze de eieren – van een mooie baksteenrode kleur – uitbroeden. Half mei 2004, drie kleine valkjes vliegen uit vanaf het eeuwenoude gebouw. Het spektakel is zowel magnifiek als ongelooflijk.

In het voorjaar van 2021 zijn er een vijftiental slechtvalkenkoppels gevestigd in de vier uithoeken van de stad, een stad die trouwens ook 1.200.000 tweevoetigen telt! De valken hebben zich in alle wijken gevestigd, of toch bijna alle wijken, van de meest beboste tot de meest stedelijke. Wat een aanpassing! Wat een evolutie!

De slechtvalk, dat is de god Horus van het Oude Egypte, een goddelijke vogel. Het is de snelste vogel ter wereld: hij kan zich met een snelheid van 400 km/u  naar beneden storten om in de vlucht een prooi te grijpen.  Het is ook een vogel die in de jaren zeventig en tachtig werd uitgeroeid in België en de meeste delen van Europa. Oorzaak: dodelijke pesticiden die de voedselketens vergiftigden en meedogenloze stroperij. Wat een triest lot.

Maar de mens heeft gereageerd! DDT is nu verboden, althans in Europa. Een Europese richtlijn, die sinds 1979 van kracht is, zorgt voor het behoud van wilde vogels in alle lidstaten. En het werkt! De slechtvalken keren jaar na jaar terug. In 1994, nestelt er een koppel slechtvalken in de Maasvallei na meer dan twintig jaar afwezigheid in België. Een monitoringsprogramma wordt bij het ontdekken van dit eerste “nieuwe” nestgeval direct op poten gezet door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen om de slechtvalkpopulatie op te volgen. En het is ook in deze context dat… het eerste nest wordt ontdekt in Brussel in het voorjaar van 2004. Een koppel slechtvalken in het centrum van Brussel! De gelegenheid is te mooi om het goede nieuws en het spektakel niet met het publiek te delen.

Vandaag, zoals elk voorjaar sinds 2005, nemen we u mee om de slechtvalken te ontdekken die nestelen in Brussel en daarbuiten. Kom en ontdek elk detail van de levensloop van deze prachtige vogel dankzij een camerasysteem dat 7/24  de nestcyclus live uitzendt van verschillende paren die in Brussel leven.

Welkom op de website van de Slechtvalken van Brussel !

Didier Vangeluwe

 

 

 

Bekijk het videoalbum

Kaart van de broedsites van de Slechtvalken te Brussel

Top