De jonge Slechtvalk van de kathedraal is uitgevlogen!

Het gebeurde vandaag om 15:31 uur. De jonge Slechtvalk van de kathedraal steeg op van het balkon waar het precies 42 dagen geleden werd uitgebroed. De bijgevoegde video toont zijn laatste gefladder op het balkon. Wat spannend!

Op 14 april jongstleden had de frêle jonge vogel zijn schaal net doorboord. Zijn ogen waren gesloten en hij was bedekt met een lichte, witte dons. Hij woog een kleine dertig gram. Vandaag is zijn gewicht ongeveer 700 g (aangezien het een mannetje is - een vrouwtje zou ongeveer 1 kg wegen), zijn verenkleed is voltooid en hij heeft zich in het grote blauw gestort! Wat een ongelooflijke cyclus! In 6 weken tijd groeide hij uit tot de snelste vogel ter wereld. Alhoewel er op dat vlak toch nog wel wat werk aan de winkel is... Hij moet nog heel wat ervaring opdoen! Nu moet de jonge valk leren jagen op prooi. En het zijn niet zijn ouders die hem onder de vleugels zullen nemen en hem tonen hoe het moet! We kunnen wel gerust zijn; tijdens deze leerfase die enkele weken duurt – we missen accurate informatie hierover – zullen de ouders het valkje blijven voeden. Hij zal tijdens deze overgangsperiode niet sterven van honger. Maar hij is degene die alle kwaliteiten zelf moet ontwikkelen die nodig zijn om een ​​super-roofdier te worden.

De twee valkjes van Ukkel zijn ook uitgevlogen. Ze verlieten de klokkentoren van de Sint Jobskerk tussen dinsdag en woensdag. Als je deze wijk van het zuiden van Brussel passeert, werp dan een blik in de lucht en luister. Het valkengezin is niet ver weg. Vaak zit de moeder op de top van de toren, op de windwijzer. Van daaruit observeert ze haar kroost.

In Sint-Pieters-Woluwe hebben nu alle 3 de valkjes  het terras van hun nest verlaten om op het balkon van de toren van het stadhuis te springen. Laatste stap voor de grote sprong in een paar uur. Zoals uitgelegd in de vorige blog, kunnen ze via een laddersysteem dat aan de andere kant van de toren (ten opzichte van de camera) is geïnstalleerd, gemakkelijk de vangrail bereiken en zo hun laatste vlucht nemen. We weten dat het werkt omdat twee valken uit vorige jaren, die ook op het balkon waren gesprongen, jaren later levend en wel werden waargenomen (zie hier en hier). Een laatste observatiebijeenkomst in Sint-Pieters-Woluwe wordt georganiseerd op woensdag 30 mei van 16:30 tot 18:00 uur. Een unieke gelegenheid om de valkjes te observeren wanneer ze bezig zijn met het ontdekken van de prachtige vallei van de Woluwe, vanuit de lucht.

De uitkijkpost van de kathedraal is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Nog twee mooie namiddagen van ontdekkingen vóór de afsluiting van het seizoen van 2018, zondag om 18.00.

De camera's worden zeer snel losgekoppeld omdat er geen jonge valkjes meer zijn om te filmen. Wat zouden we hen graag kunnen volgen wanneer ze vliegen!

Er komen nog een aantal blogposts aan, onder andere om het laatste nieuws te vertellen overde families van Watermaal-Bosvoorde (Sint-Hubertuskerk), Etterbeek (Sint-Antoniuskerk) en Schaarbeek (stadhuis).

We zijn nog niet klaar!

Top