De valkjes van Ukkel vliegen, of op zijn minst doen een poging tot!

De duur van het groeiproces van jonge slechtvalkjes wordt gedirigeerd zoals een muziekpartituur van zes weken. De familie van Ukkel heeft dit opnieuw bevestigd!

Gisterenochtend, om 8 uur, wierp het mannelijke valkje, geïdentificeerd met zwarte ring AXN, in de leegte! Elke keer opnieuw is dit een emotioneel moment, een uitdagend gedrag. Welk ongelooglijk mechanisme dwingt een dier op een bepaald moment zich in de leegte te werpen? En nochtans, op die manier gebeurt het altijd. Slechtvalken, of ze nu op gebouwen of natuurlijke rotsen nestelen, hebben zelden de mogelijkheid om “te poot” te verrekken wanneer hun verenkleed volledig ontwikkeld is. Ze kunnen dus niet oefenen om van rots tot rots, of muur tot muur te klapwieken, te fladderen.  Geen keus, springen zal je!

Het mannelijk valkje AXN is dus de eerste van het nest dat uitgevlogen is.  Zijn twee zussen zijn helemaal verbijsterd! De eerste video bij deze blog toont deze eerste etappe.

Tweede etappe: waar ben ik? Nog diezelfde dag, om 18h30. AXN is op zijn gemak bezig zijn verenkleed glad te strijken op een dakgevel van een huis op het Sint-Jobplein. Hij pulkt aan het dons, dat nog steeds aan zijn magnifieke pluimen hangt, en laat het de lucht in dwarrelen. Hij gaat ook voort met spieren kweken terwijl hij met zijn vleugels klappert. Te ontdekken in het tweede en derde filmpje naast de blog.

In de tussentijd surveilleren de ouders! Deze periode is cruciaal voor de valkjes. Als er eentje op de grond landt en niet op een naburig gebouw of rots, omdat het slecht uitgevlogen is, is het een vogel voor de kat, of beter gezegd voor een rosse vos – immers een enorm risico! Het vergaat hem niet beter als hij van de honger omkomt! Als een valkje op de grond terecht komt  - en niet in staat is om terug op te vliegen, want zijn spieren zijn nog niet voldoende ontwikkeld -  zullen zijn ouders hem niet komen voeden. Met alle gevolgen van dien. Het vrouwtje slechtvalk volgt dus met argusogen de eerste zwerftochten van haar zoon AXN terwijl ze geen seconde afwijkt van de verzorging van de twee zussen die nog in het nest zitten. Te zien in de vierde video!

Nieuw avontuur vandaag: een valkje in nood werd gevonden op de plaveien van het Sint-Jobplein, meer bepaald in de tuin van M. de Pastoor. Het wordt snel opgehaald: het is het vrouwtje AXH. Ze wordt onderzocht, gewogen (945 g) en de vleugel gemeten (304 mm). Niets verontrustend te melden, nog geen verfomfaaid pluimpje! Onmiddellijke terug naar 50m hoogte, de klokkentoren van de kerk van Ukkel. Maar in het nest bevindt zich nog het tweede valkje AXR die, bij het zien van de terugkeer van haar zusje AXH, halsoverkop uitvliegt, zoals getoond in video 5. Gepassioneerde valkenliefhebbers, aanwezig op het plein, hebben haar zien vliegen, perfect, richting Prins de Lignestraat, richting de Waterloose steenweg. Geen twijfel mogelijk, de valkjes zijn jonge slechtvalken geworden. Nu gaan ze de wereld verkennen. Beginnend bij Ukkel!

 

 

Video 1: Vertrek uit het nest van het mannelijk valkje AXN.

Video 2: Het mannelijk valkje AXN op een huis aan het Sint-Jobplein van Ukkel oefent zijn vliegspieren (video DV).

Video 3: En nu strijkt AXN zijn verenkleed glad (video DV).

Video 4: Moeder slechtvalk voor de ingang van het nest, naast de twee jonge vrouwtjes (video DV).

Video 5: Het jonge vrouwtje AXH wordt na een eerste mislukte poging terug in het nest gezet, haar zuster AXR profiteert ervan en vliegt uit!

 

 

Top