De valkjes zijn er!

Een eerste valk kwam vanochtend rond 06:37 uit het ei, in de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in het centrum van Brussel . Bekijk hier videofragment 1! De camera filmt nog steeds in infrarood, dus de afbeeldingen zijn in zwart-wit. De vrouwelijke valk richt zich een beetje op; we zien een open schaal en twee kleine poten die spartelen in de lucht. De valk zit nog gedeeltelijk in de schaal, maar het is de laatste poging. Het is tijd om eruit te komen!

Om 10:44 staat het vrouwtje op en verlaat het nest. Het jonge valkje is ineengestuikt, uitgeput. Zijn dons is nog steeds gedeeltelijk nat. Het mannetje wisselt onmiddellijk zijn partner af. Hij zal het kuiken en de drie eieren die nog moeten uitkomen, warm houden de komende twee uur. Mannelijke Slechtvalken nemen actief deel aan het uitbroeden en grootbrengen van valkjes. En dit geldt zeker voor het paar valken van de kathedraal. Deze twee broeden al sinds het voorjaar van 2010 samen. Dit is het negende nest dat ze samen grootbrengen.

Om 13:01 keert het vrouwtje terug! Het mannetje verdwijnt op de toppen van zijn tenen. Een uur later het vrouwtje opnieuw op – altijd heel voorzichtig om haar valkje geen pijn te doen of haar eieren te krabben – en verlaat het nest. Het jonge valkje is eindelijk zichtbaar (video 2)! Twee minuten later komt moeder terug met een geplukte mus in haar linkerpoot. Het is tijd voor de eerste voeding!

Wat we in de kathedraal kunnen zien, is echt uitzonderlijk. Deze vrouwelijke Slechtvalk is een van de oudsten van haar soort. Maar daarnaast broedt ze eveneens een nieuw nest uit en dat is duidelijk uniek! De Duitse ornithologen, die haar op 15/05/2002 ringden, toen ze nog een jonge valk was, zijn formeel: de vruchtbaarheid van Slechtvalken daalt drastisch met de leeftijd en oudere valken reproduceren zich eenvoudigweg niet meer.

In Ukkel groeit het gezin! Een tweede valkje kwam uit de schaal. Een derde ei moet nog steeds uitkomen. Het vierde ei, waargenomen begin maart, is niet meer zichtbaar. Wat is ermee gebeurd? Als het eind februari is gelegd, wanneer de temperaturen in Brussel kortstondig tot -8 ° C zijn gedoken, is het mogelijk dat het bevroor , met evidente gevolgen. Als je over het Sint Jobsplein loopt, kijk dan vooral omhoog naar de top van de klokkentoren. Daar, bovenaan, kan je vaak een Slechtvalk spotten. Niet  verwarren met de windhaan! Observatiesessies van de Ukkelse valken worden georganiseerd op 18 april, 6 mei, 13 mei en 23 mei. Afspraak telkens om 16:30 op het Sint Jobsplein. Het is mogelijk om de Pilgrim-volwassenen "in het echt" te observeren, dankzij een krachtige verrekijker.

In de tussentijd is het paar in Sint-Pieters-Woluwe nog steeds aan het broeden. We verwachten dat de eitjes ergens in de loop van deze week zullen uitkomen. Geduld!

Top