Drama in de kerk van Helmet, het vervolg (maar gelukkig)

Het tweede valkenweesje van Helmet werd terug gevonden door het Revalidatiecentrum voor vogels en wilde zoogdieren van Brussel en omwonende van de kerk die gemeld hadden dat hij in een tuin aanwezig was. Wat een goed nieuws, want het is zekerdat hij anders, gezien de dood van zijn ouders, absoluut geen kans had om te overleven.

Het is een mannetje. Gewogen, gemeten, snel klinisch onderzocht; het valkje is niet gewond noch ondervoed! We zijn echt op het juiste moment dit nest gaan bezoeken! Een paar dagen later zouden we de hele familie dood waarschijnlijk aangetroffen hebben...

Nu moet er enkel nog een gastgezin gevonden worden voor het tweede weesje. Ondertussen is één van de valkjes van de Sint-Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde op de grond gevonden aan de voet van het gebouw. Zijn eerste  vlucht is dus mislukt. Zijn twee zussen en zijn broer doen de 100m- stappentocht op een buitenrichel van de kerk. Hij moet zo snel mogelijk terug naar boven geplaatst worden, zodat hij veilig is en voor de eerste keer kan uitvliegen (of neen, voor de tweede keer!) en door zijn ouders kan worden gevoed . Het probleem is dat het slechtvalkenpaar uit Watermaal-Bosvoorde dit jaar niet nestelt op  ‘'het balkon'’ dat zich bovenaan de klokkentoren bevindt en dat via de trap te bereiken is. Dit jaar heeft het vrouwtje genest op een kroonlijst van de hoofdbeuk van de kerk. Onmogelijk daar te geraken!

In een dergelijk uitzonderlijk geval kunnen we rekenen op de hulp van De Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp  (DBDMU), waarmee het Revalidatiecentrum van Brussel een structurele samenwerking ontwikkeld heeft.  Maar – caramba! – het valkje van Watermaal-Bosvoorde heeft dezelfde leeftijd als het weesje van Helmet. Een ideaal adoptiegezin dus! Moeder slechtvalk broedt al sinds 2018 op de Sint-Hubertuskerk. Ze werd uitgebroed in 2014 in Duisland, zo’n 180 km hiervandaan.  Het mannetje is deze lente nog niet formeel geïdentificeerd, maar tussen 2012 en 2018  was het een slechtvalk  geboren in de lente van 2010 in de kathedraal. Een valk met ervaring dus!

Zo gezegd zo gedaan, de twee valken worden terug op de kroonlijst van de kerk geplaatst met behulp van een brandweerauto  "met grote ladder"  van de pompiers van Brussel. De behendigheid van de brandweermannen is i.n.d.r.u.k.w.e.k.k.e.n.d ! In slechts een paar tellen, bereikt de ladder, die tot 30m hoog kan gaan (dus tot ongeveer 8 verdiepingen!), de kroonlijst. De valkjes worden afgezet en de ladder gaat alweer omlaag. Missie geslaagd!

Het volgen  en bestuderen van de valkjes van de kerk van Helmet die respectievelijk door de valken van  Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde zijn geadopteerd, is niet zo gemakkelijk, onder meer omdat de camera van Sint-Pieters-Woluwe is geblokkeerd en voorlopig  niet kan worden georiënteerd. Maar observaties vanop afstand lijken erop te wijzen dat alles goed gaat!

 

Blog 27/05/2019 foto’s :

Blog 27/05/2019 foto's:

Foto 1: De operatie begint met een briefing van de brandweerlieden over het omgaan met slechtvalken (foto Audrey Vanderlinden).

Foto 2: De grote ladder van de brandweerauto stijgt naar de rand van de kerk van Watermaal-Bosvoorde om de 2 jonge valken (foto Audrey Vanderlinden) er veilig op te zetten.

Foto 3: De 2 valkjes (de ‘onhandige’ en het ‘weesje van Hemet’) worden op de kroonlijst geplaatst (foto DV).

Foto 4: In de familie van Watermaal-Bosvoorde, vader slechtvalk... (foto DV).

Foto 5: moeder slechtvalk ... (foto DV).

Foto 6: twee valkjes op de kroonlijst ... (foto DV).

Foto 7: de  geadopteerde valk op een toren.. (foto DV).

Foto 8: een valkje op een naburig gebouw (foto DV).

Foto 9: de valkjes van Sint-Pieters-Woluwe; het geadopteerde valkje uit de kerk van Helmet staat rechts in beeld.

 Foto 10: Een valkje uit Sint-Pieters-Woluwe peuzelt een prooi dat een van zijn ouders hem op het terras van de klokkentoren hebben gebracht.

Top