Een nieuw koppel slechtvalken in Brussel !

Vorige lente konden we met zekerheid stellen dat minstens 10 slechtvalk koppels aan het nestelen waren in de 19 deelgemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat om de volgende sites: de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laeken, het stadhuis van Schaerbeek, de Sint-Hubertuskerk van Watermaal-Bosvoorde, het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, de Sin-Jobkerk in Ukkel, de basiliek van Koekelberg, de Sint-Antoniuskerk in Etterbeek, het Sint-Guidoncollegiaal in Anderlecht, en het stadhuis van Sint-Gillis. Bovendien werden er nog vier andere territoriale slechtvalk paren gelokaliseerd in Brussel, maar het was nog niet mogelijk was vast te stellen of ze aan het broeden waren of niet. Verder onderzoek dit voorjaar zou ons moeten toe laten om er meer te weten te komen!

En het is eerder uit onverwachte plaats dat het eerste nieuws komt. Waarom onverwacht? Een slechtvalk werd er al op gezette tijdstippen geobserveerd gedurende de laatste 3 jaar, maar er nestelen werd al bij voorbaat "onmogelijk" beschouwd. Een ander koppeltje broedt immers op 864m er vandaan. Et bien, ik heb me vergist. Een koppel slechtvalken broedt wel degelijk op de historische toren van de Vrije Universiteit Brussel (ULB), campus Solbosch.

Het is een student van de ULB die het koppel heeft gelokaliseerd, door de telescoop, en het nestelen heeft kunnen bevestigen. Maar is dat niet alles, hij heeft, door zorgvuldige observaties, waargenomen dat de vogels geringd waren, en is er in geslaagd van op afstand de beide codes te ontcijferen. Prachtig! Het mannetje is nog steeds het mannetje dat geboren is in de SInt-Lieve-Vrouewekerk in Laeken, zo'n 8 km noordwaarts.

Dit mannetje slechtvalk werd op 17 maart 2018 ook al eens waargenomen aan de Sint-Antoniuskerk in Etterbeek, waarschijnlijk opzoek naar een territorium. Zijn partner komt van veel verder. En dat is vaak zo bij slechtvalken. De gemiddelde afstand tussen de geboorteplaats en de plaats waar ze zich vestigen bedraagt voor een vrouwelijke slechtvalk 80 km, voor een mannelijke slechtvalk is dat veel minder, de meesten blijven rond de 18 km hangen. Waarschijnlijk zorgt deze strategie voor een menging van genen in de populatie. Het vrouwtje van de VUB werd geringd in Born, in Nederlands Limburg, mei 2014. Born ligt niet ver van Maastricht (en Genk), toch wel zo’n 103 km van Solbosch. Ze werd geringd op een nestkast op een fabriek waar auto's gemonteerd worden aan de lopende band.

Het koppel van Solbosh broedt er nu op 4 eieren op een richel van een dakkapel. De datum wanneer het broeden begon is niet exact geweten, maar op 20 maart werden ze geobserveerd en toen waren ze met zekerheid aan het broeden. Zullen ze binnenkort uitkomen?

Eigenlijk, wat betekent dat 'Solbosch'? Et bien, het is de historische naam van een plateau vandaag op de grens van de gemeentes van Brussel en Evere, en waarvan de etymologische betekenis is: " 's Wolfs Bosch”: het bos van de wolf!

 

Foto 1: Het koppel lost af op het nest van de toren van het historische gebouw van de VUB, op de campus van Solbosch (foto Diego Fernandez Martinez).

Foto 2: We kunnen heel goed de ring zien van het Nederlandse vrouwtje (foto Diego Fernandez Martinez).

Foto 3: Het nest van het koppel van Solbosch (foto DV).

Top