Eerste avonturen in Ukkel

28/05/2018

De twee mannelijke valken van Ukkel ontdekken sinds een week de buurt van de Sint-Jobkerk.

Twee dagen later wordt dezelfde Slechtvalk weer gezien rond het plein. Het lezen van de code op de ring met de telescoop maakt het mogelijk om te bepalen dat het inderdaad N / 2 is. Het wordt een waar spektakel! N / 2 vliegt van links naar rechts boven het plein. Soms slaat hij verwoed met zijn vleugels, alsof hij nog steeds niet begrijpt hoe hij ze moet gebruiken. Op andere momenten vliegt hij perfect op ongeveer tien meter boven de platanen rondom het plein. Het is echter nog steeds moeilijk om de windvaan helemaal bovenaan de klokkentoren te bereiken, maar de Slechtvalk landt regelmatig op de leuningen van de koepel aan de achterkant van de kerk. Van daaruit springt hij op een hoek van het dak en vervolgens op een andere reling. Hij ontdekt de wereld! Deze eerste vluchten, deze eerste ontdekkingen worden gemaakt onder het toeziend oog van beide ouders. De valkenmoeder is bijzonder attent en verliest haar nageslacht niet uit het oog (foto 2).

De volgende dag is N / 2 nog steeds aanwezig: hij is zich aan het wassen op de rand van het dak van een van de gebouwen die uitkijken op de kerk. Het Sint-Jobplein is in België een van de plaatsen waar de Sllechtvalk het best gezien kan worden omdat zowel de kerk als de gebouwen errond zijn relatief laag zijn in vergelijking met andere plaatsen waar Slechtvalken zich ophouden.

N / 2 besteedt vele minuten aan het zorgvuldig gladstrijken van zijn veren (foto 4 & 5). Het onderhoud van het verenkleed is voor vogels, en zeker voor Slechtvalken, essentieel voor hun overlevingskansen. Gevederte in slechte conditie of gebroken veren, zal onvermijdelijk zijn vermogen om efficiënt prooien te vangen verminderen. Dit gedrag van het verenkleed te onderhouden is aangeboren bij vogels, het zijn niet de ouders die het hun valken aanleren!

Over leren gesproken, dat is cruciaal als het gaat over jachttechnieken. Ook hier moet de valk voor zichzelf zorgen. Het is een combinatie van instinct - waardoor het een "geboren jager" is - en autodidactisch aan de slag gaan door het beroemde "trial-and-error" -systeem. De valk heeft het instinct om te jagen, dus om tijdens de vlucht prooien te zien, te achtervolgen, te grijpen, te doden. Maar dat is de theorie. Het is noodzakelijk dat de valk leert van elk van zijn pogingen om meer en meer succesvol te worden. Het moet de meest efficiënte techniek of technieken onthouden. Het is het vergaren van ervaring dat cruciaal zal zijn voor de toekomst.

De eerste dagen van de jonge valk buiten het nest zijn daarom bijzonder delicaat. Ongelukken gebeuren van tijd tot tijd. Dit was het geval met de valk N / 3 die vast kwam te zitten in een gebouwenblok op een kleine kilometer van de Sint Jobkerk. Hij kon niet langer langs de gevels van deze betonnen "put" opklimmen  en bleef verslagen zitten op de grond. Gealarmeerd door de lokale bewoners, heeft de Liga voor de Bescherming van de Vogels een team van zijn ziekenhuis voor wilde dieren. Zo gezegd, zo gedaan : de jonge valk werd teruggevonden en onmiddellijk naar de dierenarst in St. Job gebracht. Een kort onderzoek onthulde dat hij in perfecte gezondheid verkeerd; hij kon heel snel weer op het dak van de kerk.

Sindsdien worden de twee valken regelmatig waargenomen op het Sint Jobplein. Als je erheen gaat, luister dan! Je hoort de kreten van de jonge valken, die nog wat om te eten smeken bij hun ouders.

 

Top