Eerste uitvliegers in Ukkel!

Het is tijd voor de grote show! De eerste twee valkjes van de Sint-Jobkerk in Ukkel hebben gisteren overdag het nest verlaten.

Ze zijn vroeg dit jaar, normaal duurt de groei van jonge slechtvalken ongeveer 6 weken. Gezien het feit dat ze tussen 9 en 10 april uitkwamen,  hadden we de eerste excursies buiten de klokkentoren pas tegen volgende dinsdag-woensdag verwacht. Maar ze hebben onze voorspellingen overtroffen! De andere twee valkjes zitten nog steeds in het nest, in het midden van de wijzerplaat. Ze zijn erg kalm, duidelijk onverschillig voor het vertrek van hun broer (s) en /of zuster (s). Maar het is waarschijnlijk maar schijnbaar.

Slechtvalk-vrouwtjes zijn aanzienlijk struiser dan mannetjes. Hun gewicht schommelt tussen 1000g en 1150 g, terwijl de mannetjes ongeveer 650-700g wegen. Logisch gezien is de groei van mannetjes sneller dan die van vrouwtjes. De twee onverschokkene zijn waarschijnlijk twee mannetjes. Het lezen van de code van hun kleurenring moet het mogelijk maken dat snel te weten te komen.

Hoe het ook zij, nu begint er een nieuwe periode voor de valkjes. Een bijzonder moeilijke tijd! Als ze het nest verlaten, verlaten ze een bijzonder beschermde omgeving. Geen windvlagen, geen slagregens, wel gevarieerde maaltijden, tot verzadiging toe gebracht op reguliere uren, ouders die dag en nacht toekijken en met geweld de minste indringer (met name de onschuldige ringer ...) achtervolgen. Dat alles komt nu ten einde, of bijna. Nu zullen ze moeten leren om hun vlieg- en jachttechnieken te beheersen.

Vliegen en jagen zijn aangeboren gedragingen bij slechtvalken. De valkjes hebben een reflex om zichzelf in het lege luchtruim te storten en een prooi te achtervolgen. Maar dat is niet voldoende! Ze moeten leren begrijpen hoe luchtstromingen werken, hoe ze kunnen anticiperen op prooigedrag, hoe ze moeten reageren op een bepaalde weersituatie. Uitblinken in jachttechnieken is cruciaal. Welke jachtstrategie moet in deze toestand worden gebruikt? Een achtervolging horizontaal flirtend rond 100 km/u of een duik op de halsbrekende snelheid van 400 km/u? Dit alles zullen ze moeten leren. En snel! Omdat hun leven ervan afhangt. Gelukkig is er een vangnet: slechtvalk ouders zullen hun jongen nog gedurende enkele weken blijven voeden.

Niet meer in het nest - de valkjes zullen daar normaal gezien niet meer naar terugkeren – zullen ze nu verschillende zitplaatsen, uitzichten, verspreid rondom de kerk, of eenvoudiger, op het gebouw zelf ontdekken. Met deze strategie kunnen jongeren niet verhongeren tijdens hun"zelf-educatie”. Beetje bij beetje zullen ze ervaring opdoen die hen in staat stelt meer onafhankelijk te zijn en uiteindelijk volledig onafhankelijk te zijn. Betekent dit dat ouders hun kinderen niets leren? Moeilijk te zeggen. De communicatie bestuderen tussen de leden van een familie slechtvalk wiens thuis de hemel is, is niet gemakkelijk! Toch nemen we waar dat de ouders, tijdens de vlucht, een prooi naar hun jongen gooien, ze onder druk zetten, ze niet meer spontaan voeden maar lijken te wachten tot de jongeren echt honger hebben. Zijn deze gedragingen erop gericht om hen te stimuleren en te dwingen om te leren? Hoogst waarschijnlijk.

 

Bij deze blog :

Video 1: het valkje K/Y kijkt naar tram 92 die voorbij rijdt richting Fort Jaco! (19/05/2019 omstreeks 14u34)

Video 2: het valkje K/Y in een boom in het midden van het Sint-Jobplein!  (19/05/2019 omstreeks 16u30)

Foto 1: Een van de valkjes die nog steeds in het nest is,  een vrouwtje met witte ring K/7.

Foto 2: De kleurenring gegraveerd met een code maakt de identificatie van de valk mogelijk zonder deze te hoeven vangen of hen in moeilijkheden aan te treffen.

Top