Eerste uitvlucht in Ukkel! Grote commotie bij de kathedraal en in Sint-Pieters-Woluwe!

Het was te verwachten : met enkel mannelijke valkjes onder observatie, zou de eerste vlucht eerder plaatsvinden dan gewoonlijk. Inderdaad, mannen zijn aanzienlijk kleiner dan vrouwen maar groeien sneller dan hun zussen. Ze verlaten het nest iets eerder dan na de 6 "klassieke" weken. Bovendien, als er maar een of twee valkjes te voeden zijn, kunnen we ons voorstellen dat ze een beetje sneller groeien dan wanneer er vier snavels zijn om te voeren!

Gisterenochtend verliet een van de twee valkjes van Ukkel het nest in de klokkentoren van de Sint-Jobkerk. Hij werd gespot en gefotografeerd op de vensterbank van een huis niet ver weg. Volgens het laatste nieuws zit het tweede valkje nog in het nest. Maar hij besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het observeren van de lucht en is daarom vaak verborgen in de dikke muur van de toren.

Gisterenmiddag was het het enige kuiken van de kathedraal dat de eerste tekenen van een korte vlucht liet zien. Hij verliet het nest, maar ... op benen. Hij ging wandelen op de stenen richel die de toren van de kathedraal omgeeft, ter hoogte van het nest. Een heuse evenwichtsoefening, want deze rand is slechts tien cm breed, met daaronder 50 m niets. Uitkijken dat je niet uitglijdt! Na ongeveer tien minuten verkenning keerde hij terug naar het balkon.

In Sint-Pieters-Woluwe is er ook een verhaal over een balkon. Gisteravond sprong de Slechtvalk N / 7 van het balkon en kwam 1 meter lager op ... het balkon van de toren van het stadhuis. Geweldige klassieker, we observeren elk jaar dergelijk gedrag. Net zoals in de kathedraal, is dit normaal verkenningsgedrag voor Slechtvalkjes die weldra hun eerste vlucht zullen nemen. De jonge valk oefent zijn vleugels en benen voordat hij de grote en laatste vlucht neemt. Hij zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort door zijn broers worden vergezeld. Een laddersysteem dat aan de andere kant van de toren is geplaatst ten opzichte van het nest, stelt de valk in staat terug te keren op de vangrail van het toppunt en uiteindelijk in de lucht te springen.

We blijven kijken!

Top