Eerste valkjes!

Vanochtend, rond 07:15, stond het vrouwtje van Ukkel voorzichtig op en liet een stuk schelp achter! De camera filmt nog steeds in infrarood en het beeld is zwart en wit, maar het lijdt geen twijfel dat de eerste valk van 2018 is uitgebroed.

Om 10:05 wijst het mannetje het topje van zijn snavel in het nest. Hij geeft zijn vrouw een mus die hij volledig heeft geplukt. Ze staat zachtjes op en onthult een bal van onberispelijk witte dons. Hij is hier! Het vrouwtje grijpt de prooi en verlaat de toren. Het mannetje observeert. Voor het derde jaar op rij wordt hij vader. Hij beweegt zich langzaam en bedekt de jonge valk en de eieren die nog uit moeten komen. Precies 4 minuten later keert het vrouwtje terug naar het nest. Wat ging ze in de tussentijd doen? Het mannetje maakt onmiddellijk plaats voor haarr. Ze vlijt zich neer op haar eerste valk van 2018 en de rest van de eieren. De nieuwe generatie is hier!

In het centrum van Brussel kan je het spektakel ook horen! Het gedrag van de volwassen valken in de kathedraal vanochtend, deed vermoeden dat het broeden ook daar ten einde liep. Eens horen om 11:00, nog eens om 11:34. Luister aandachtig. Geen twijfel meer om 13:12 uur : je kan duidelijk ten minste één valkje horen tjilpen. Het vrouwtje – een valk met records op haar palmares, in haar 17e jaar, weet je nog- staat op en draait zich een beetje. Ja hoor, we zien een eerste scheur in een schaal!

Zowel in Ukkel als in de kathedraal duurt het uitkomen enkele uren of zelfs meerdere dagen. De show is prachtig!

Top