En in de kathedraal, wat gebeurt daar?

Nestseizoen 2020 faalde in de kathedraal. De twee kuikens zijn dood hoewel ze al 7 en 10 dagen oud waren, respectievelijk. Wat is de oorzaak van deze trieste afloop? De meest waarschijnlijke verklaring is de onervarenheid van het koppel, die voor de allereerste keer nestelen.

De ouders hebben zelf de restanten van hun kuikens verwijderd en hebben dan ook snel 1 van de 2 niet-uitgekomen eieren geëvacueerd. Maar, wat heeft zich daarna op 55m hoogte afgespeeld, op het beroemde balkon van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal? Nog nooit eerder konden we het gedrag van valkenouders observeren wanneer ze hun kuikens verliezen. Zie hier, het verloop van de gebeurtenissen zoals we waargenomen hebben dankzij het systeem van de camera’s. De meest interessante observaties zijn weergegeven in een serie van 7 video’s naast de blog.

De twee volwassen slechtvalken zijn regelmatig naar het nest teruggekeerd in het verloop van de dag die volgde op het overlijden van hun tweede kuiken; daarna werden ze 5 dagen lang niet meer geobserveerd. Verassing dus, wanneer het vrouwtje 5 mei terug voor de camera verschijnt. Ze krijst, kijkt naar het ei dat nog in het nest ligt, en verlaat het balkon. Niets speciaal om te vernoemen, wel het feit dat ze terugkwam. Maar in de minuut die volgde, is het het mannetje dat het nest ‘binnenvalt’. En hij blijft niet stil zitten: hij begint in het substraat te krabben, alsof hij een nieuw kommetje maakt, zodat het vrouwtje er opnieuw eieren in zou kunnen leggen (video 1).

Dan gebeurt er 4 dagen niets.

De 9de mei, kijk daar, het vrouwtje is terug. We herkennen haar aan … haar Duitse vogelring zichtbaar in de close-up van de camera. Ze begint het nest te inspecteren, pruts in de steentjes, draait rond het niet-uitgekomen ei dat er nog altijd ligt en begint dan plotseling ook een kommetje te schrapen! En dan, vertrekt ze. Ze is hoogstens 2 minuten gebleven (video 2). Hetzelfde op 10 mei, het vrouwtje komt voor 2 minuten en graaft opnieuw een kommetje. Hetzelfde op 11 mei, 4 minuten deze keer. Ondertussen, verdwijnt het laatste ei. Het lag er nog de 10de ’s avonds, maar niet meer de 11de ’s ochtends. Door een marter, een kraai geroofd? Weinig waarschijnlijk. Hebben de slechtvalkenouders het dan zelf geëvacueerd? De 12de mei, het vrouwtje komt terug naar het nest, 3 keer. En elke keer, krabt ze in het substraat!

13 mei, terugkomst van het mannetje. Om 6 uur ’s ochtends komt hij aan in het nest. Enkele seconden later, en het vrouwtje vervoegt hem al. Ze pronken! Ze raken elkaars bek voorzichtig aan, nog eens en nog eens; en uiten daarbij korte roepjes (video 3). Het is nog nooit gezien! Daarna, een beetje langer dan een minuut van dit delicaat gedrag, vertrekt het mannetje en het vrouwtje graaft opnieuw! Het mannetje komt terug, alleen, 5 uur later. Hij is nu degene die graaft. En dan komt het vrouwtje terug ‘s avonds. Altijd om te graven.

Het mannetje komt terug het nest in, de 14de, vanaf 6 uur ’s ochtends. Hij vertrekt, het vrouwtje neemt zijn plaats in, opnieuw krabt ze in het substraat (video 4). Om 17u00, vinden ze elkaar terug en paraderen opnieuw zoals eerst. De volgende morgen, zelfde scenario, in de loop van de namiddag volgen de bezoeken elkaar op, maar dit keer, elk apart.

De bezoeken vermenigvuldigen zich in de volgende dagen, vaker en vaker. Het mannetje toont het meeste energie om een kommetje te graven (video 5 en 6). Maar het vrouwtje doet ook mee (video 7). Nochtans, op het einde, zien we geen kommetje in het nest! Wat doen ze dan?

Vandaag, 30 mei, zijn we nog steeds in het zelfde stadium, zelfs nu de bezoeken sinds 3 dagen schaarser worden. Het is nu al een maand geleden dat het slechtvalkenkoppel van de kathedraal hun jongen verloor,  de kans dat ze opnieuw gaan nesten is nagenoeg nihil (maar zeg nooit nooit!) en nochtans, sinds meer dan 3 weken al, komen ze elke dag terug in het nest. Ze pronken daar, ze roepen daar naar elkaar. Ze graven daar een kommetje! Is het de schok van het verlies van hun kuikens die dit gedrag kan verklaren? Mysterie. Maar in ieder geval, die twee daar zijn sterk aan elkaar gehecht. En alle twee zijn ze zeer gehecht aan hun nest.  En dat, is veelbelovend voor de lente van 2021 !

Top