Het is hen gelukt!

Aan de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, zijn de slechtvalken in de loop van de jaren een deel van het erfgoed geworden. Ze zijn bestudeerd, bewondert door de bezoekers maar vooral verwent door de medewerkers en de geestelijken van de kathedraal. Verwend, en soms zelfs ook beschimpt wanneer er een hoop veren een goot verstopt, of wanneer er een bloederig karkas op het voorplein valt, juist bij de ingang van het gebouw … elke medaille heeft zijn keerzijde!

En dus, logischerwijs, was iedereen een beetje bedroeft om deze lente geen slechtvalkenkuikens te kunnen observeren aan de kathedraal. Want meer nog, het koppel is zeker aanwezig, we hebben het er al meerdere keren over gehad (link naar: http://www.valkenvooriedereen.be/blog/is-er-nog-nieuws-van-de-sint-michiels-en-sint-goedelekathedraal?lang=nl), en ook de video’s in de bijlage illustreren het.

Caramba, deze dinsdag, valt het oog van een medewerker van de kathedraal op… - neen,  zijn oren horen een vertrouwd geluid. Iets schreeuwt hoog op de Noordertoren. Een schreeuw die krachtig en scherp is. Een roep die bedelt. Hij kijkt omhoog, en … geen twijfel mogelijk, het is hun gelukt! Het koppel slechtvalken heeft deze lente met succes op de kathedraal genesteld. Een jonge valk, nog maar net uit het nest, balanceert als een touwdanser op één van de stenen versierselen. Hij klappert met zijn vleugels, oefent zijn spieren, strijkt zijn verenkleed goed, en tuurt naar de hemel in afwachting van een volgende maaltijd.  De video’s in de bijlagen illustreren deze laatste gedragingen.

De lange uren van observatie in mei volstonden niet om het nest te lokaliseren. Ze waren dus niet lang, maar te kort! Het koppel slechtvalken die de eerste keer opgemerkt werd aan de kathedraal in de lente van 2019 (zij werd geboren nabij Keulen in 2016, hij in Anderlecht in 2017) en die vorige lente hun twee kuikens van amper één week oud verloren, slaagden er dit jaar dus wel in! De exacte ligging van het nest is niet gekend. Maar het moet ergens op de Noordertoren zijn. Het exacte aantal kuikens is ook niet vastgelegd, maar meerdere bezoeken deze week – sinds de ontdekking op dinsdag – hebben niet toegelaten om meer dan één valkje te lokaliseren.

Toch staat het vast dat na twee lentes zonder uitvliegen aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, een jonge slechtvalk zich goed en wel in de hemel boven het centrum van Brussel heeft gelanceerd. En dat, is heel gelukkig nieuws!

En omdat we bijna op het einde van de episode van 2021 zijn, een enorme merci aan de medewerkers en de geestelijken, van vroeger en nu, van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal die al 17 jaar lang de slechtvalken onthalen en … de ornithologen die ze bestuderen en filmen!

 

 Video 1.  Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, het mannetje slechtvalk keert terug met een gierzwaluw in zijn klauwen. Hij weet dat er een valkje te voeden is. Wij niet!

Video 2. Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, het mannetje slechtvalk, altijd hij, speurt de hemel af vanaf zijn favoriete waterspuwer. Maar vooral, hij onderhoudt er zijn verenkleed en … poetst zijn klauwen!

Video 3.  De jonge slechtvalk van de kathedraal strijkt zijn verenkleed glad. We onderscheiden nog het dons dat aan de veren van zijn rug kleven (video DV).

Video 4. De jonge valk van de kathedraal tuurt naar de hemel; eten-brengende ouders in zicht? (Video DV)

 

Top