Kom kijken !

Deze vijftiende editie van "Valken voor iedereen" nodigt u uit om deze lente de slechtvalken te ontdekken, en in het bijzonder de broedcyclus van twee valkenfamilies uit Brussel, met behulp van de camera’s die geplaatst zijn op slechts enkele tientallen centimeters van de kuikens. Een verrassende, verrijkende, ontroerende show.

Maar dat is niet alles! We willen je ook toestaan om deze prachtige vogels in het echt te observeren! Aanschouw een slechtvalk, de snelste vogel van de wereld,  wanneer hij in volle vlucht op de waterspuwer van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal landt; zie een vrouwelijke valk naar haar jongen vliegen die ongeduldig op haar wachten op de toren van het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe; of ontdek het kopje van een jong valkje in het midden van de wijzerplaat van de klok die de klokkentoren van de Sint-Jobkerk in Ukkel siert – en dit alles dankzij een krachtige telescoop – een wonderbaarlijke ervaring!

Bent u geïnteresseerd? Kom dan naar de observatieposten op de volgende plaatsen en tijdstippen:

Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal: elke woensdag en zaterdag in mei, van 12u tot 18u, in de Wildewoudstraat, 1000 Brussel

Gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe: vrijdag 10 mei van 16.30 tot 18.00 uur, woensdag 15 mei van 16.30 tot 18.00 uur, vrijdag 24 mei van 16.30 tot 18.00 uur, rendez-vous Charles Thielemansstraat 93 (Avenue Charles Thielemans 93),  1150 Brussel;

Sint-Jobkerk in Ukkel, zondag 12 mei van 16:30 tot 18:00 uur en zondag 19 mei van 16:30 tot 18:00 uur, ontmoetingsplaats Sint Job in 1180 Brussel.


De telescoop die we hebben is zo goed dat je er de slechtvalken mee kunt fotograferen wanneer je je smartphone voor het occulair plaats. Deze techniek is ongeveer vijftien jaar geleden uitgevonden door een Belg en bluft! De foto’s van de slechtvalken die de blog illustreren zijn ook met deze techniek gemaakt.  

Wil je slechtvalken in het echte leven zien? Wil je een poster “Valken voor iedereen 2019”? Heeft u vragen over deze buitengewone soort?  Doe met ons mee!

 

Foto 1: De uitkijkpost van Ukkel  op het plein van Sint-Job(foto DV)

Foto 2: De mannelijke slechtvalk van Ukkel (foto DV)

Foto 3: Een valkje observeert de lucht (foto DV)

Foto 4: De vrouwelijke slechtvalk van Ukkel (foto DV)

Top