Laatste nieuws en de balans van 2018

01/06/2018

De Sint Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde is de tweede "historische" site in Brussel waar zich een nest van Slechtvalken bevindt.

Het was in het voorjaar van 2008 dat de Slechtvalken hier voor de eerste keer een nest bouwden, vier jaar na de eerste verschijning in de kathedraal. Het nesten is vorig jaar mislukt, om een onbekende reden. 2018 was een succesjaar met 2 vrouwelijke valken en 2 mannelijke valken. Net als bij de valken in de basiliek zijn deze valken nazaten van het echtpaar in de kathedraal! Hier zorgt de vader voor de link met de kathedraal, hij werd daar in de lente 2011 uitgebroed. Zijn ouders zijn de Slechtvalken die deze lente 1 valkje uitbroedden in het centrum van Brussel. De moeder  in de Sint Hubertuskerk is een nieuwkomer in Watermaal-Bosvoorde. Dankzij haar ring konden we achterhalen dat zij werd uitgebroed in Wesel, langs de Rijn in Duitsland. Het was eind april 2014, aan de top van een telecomtoren. De afstand tussen de twee locaties is 185 km.

De kerk Saint Antoine d'Etterbeek is een andere bekende broedplaats in Brussel. Daar werd een koppel voor het eerst gezien in 2008, maar het eerste nest kwam er pas in 2012. Het mannetje dat daar sinds 2009 nestelde, stierf op 1 januari 2017. Hij werd uitgebroed in april 2005 in Vilvoorde, een stad net ten noorden van Brussel. Een nieuw mannetje heeft dit voorjaar zijn plaats ingenomen. Dat mannetje is geringd, maar de code van zijn ring kan niet worden ontcijferd. Het koppel heeft momenteel 3 valkjes (2 vrouwtjes en 1 mannetje) die op 24 mei geringd werden.

In Schaarbeek is het in het stadhuis dat de Slechtvalken zich vestigden ; dit in 2014. Sindsdien is het elk jaar hetzelfde vrouwtje dat hier nestelt. Ze werd geringd op 19/05/2010 op de Plate Taille-toren die de meren van Eau d'Heure, in Henegouwen, domineert. De familie telde dit voorjaar 3 valkjes, uitgebroed rond 5 mei, dus een beetje later dan de andere valkjes in Brussel dit voorjaar.

Het paar in de collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk nestelt ook dit voorjaar. Zoals elk jaar heeft het vrouwtje op de top van de toren genesteld, ongeveer 75 m boven de grond! Onnodig om te zeggen dat het nest ontoegankelijk is. De valkjes konden daarom niet worden geringd en we weten niet exact hoeveel jonge valkjes er zijn. Maar er is er tenminste één!

Minstens tien paren Slechtvalken hebben dit voorjaar in Brussel genesteld, en dit op de volgende locaties: de Sint Michiel en Sint Goedele kathedraal, het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, de Sint Jobkerk van Ukkel, het stadhuis van Sint-Gillis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, de Sint-Antoniuskerk van Etterbeek, de Sint-Hubertuskerk van Watermaal-Bosvoorde, de basiliek van Koekelberg, collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk. In totaal hebben ten minste 22 valkjes dit voorjaar het levenslicht gezien in Brussel. Onder de 21 die werden geringd en wiens geslacht kon worden bepaald, zijn er 9 vrouwen en 12 mannen. Het rapport is daarom relatief gebalanceerd in vergelijking met de nesten die we filmden en waar we ... 0 vrouwen en 6 mannen konden observeren!

Naast deze 10 nestelende koppels werden dit voorjaar nog 4 andere territoriale paren gespot in Brussel. Het is zeer waarschijnlijk dat een van hen ook genest heeft, maar dit moet nog worden bevestigd. Het gaat om het stel dat geïnstalleerd is op de IT-toren aan het einde van de Louizalaan, net aan de rand van het prachtige Ter Kamerenbos. Twee andere stellen, gevestigd in Evere, lijken niet te hebben genesteld omdat de site waar ze zich bevinden het niet toelaat. Ze zijn al enkele jaren bekend, maar een koppel leek te zijn verdwenen. Een laatste paar is geïnstalleerd op de kerk van Helmet, in Schaarbeek. Dit zijn nieuwkomers, de verrassing van 2018! Naar alle waarschijnlijkheid nestelde het koppel niet. Dat maakt 10 + 4 = 14, dus 14 paar Slechtvalken hebben dit voorjaar van Brussel hun thuis gemaakt!

Brussel, de stad van de Slechtvalken!

Een welgemeende dankjulliewel, aan de bezoekers van de observatieposten van de kathedraal, de Sint Jobkerk van Ukkel, het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe, en de bezoekers van de website, gepassioneerd door de Slechtvalken, gepassioneerd door de natuur, of nieuwe « ontdekkers », beschermheren en andere supporters, specialisten in de systemen voor het vastleggen, verzenden en verspreiden van video's op internet, voor jullie interesse in Slechtvalken en het observeren van de natuur. Lang leve de lente van 2019!

Didier Vangeluwe

Top