Nachtzicht

23/04/2015

De slechtvalk is een dagvogel. Dit betekent dat ze overdag actief zijn, en niet ‘s nachts, zoals bijvoorbeeld uilen. Dat betekent echter niet dat de slechtvalken de hele nacht diep slapen, of dat hun gedrag niet kan evolueren.

Als de zon ondergaat en Brussel baadt in een heldere gloed, schakelt de camera op het balkon automatisch over op infrarood (IR). De beelden worden dan niet meer in kleur gefilmd, maar in zwart-wit. Het is dus niet nodig een spot te richten op het nest om het gedrag van de valkjes en hun ouders ‘s nachts te observeren. Deze infraroodfilms zijn steeds van hoge kwaliteit. Ze staan toe om de valken te observeren in andere kleuren, en met verschillende contrasten in vergelijking met de beelden in kleur. Zo kunnen we observeren dat de eieren van slechtvalken een opvallende reflectie vertonen, aangezien ze ‘s nacht niet dof lijken (baksteenrood in normaal licht), maar schitterend wit (zie de video!). Het was al geweten dat de eieren van vogels die in holtes nestelen (vaak dus in het donker) sterk reflecteren. Men veronderstelt dat dit gelinkt kan worden aan het feit dat de vogels hun eieren zo beter kunnen lokaliseren. Is dit ook het geval voor de slechtvalk?

De nachtelijke observatie van het nest toont aan dat het volwassen vrouwtje steeds dicht bij haar valkjes blijft. Momenteel – de valkjes zijn ondertussen 2 weken oud – worden ze nog altijd door haar bedekt. Binnenkort zullen ze te groot zijn, maar ze zal altijd in de buurt blijven, geposteerd op het platform of tussen de pilasters van het balkon.

De valkjes worden regelmatig wakker tijdens de nacht. Ze draaien, bewegen een beetje, en gaan weer slapen. ‘s Nachts worden ze zelden gevoed, maar het komt voor. Het lijkt erop dat hun nachtelijke activiteit toeneemt met de leeftijd.

De grootste ontdekking over het nachtelijk gedrag van de slechtvalken, is dat ze ook jagen in het donker! Dit werd voor het eerst bewezen door Britse collega’s in de kathedraal van Derby op het einde van de jaren 2000. In Brussel werd deze nachtelijke activiteit al vermoed in 2004. Zo werden er resten van prooien (veren, karkassen, en schedels) ontdekt aan de voet van de toren, vaak van nachtelijke trekvogels. Deze bevinding was dus indirect.

De nieuwe buitencamera die werd geïnstalleerd in de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal staat nu toe om direct en met precisie te observeren dat het mannetje terugkeert van de jacht, zich posteert op een waterspuwer, en nauwkeurig zijn prooi begint te plukken. Dit duurt niet de hele nacht, je moet aansluiten op het juiste moment, maar de observaties zijn verrassend!

Wordt vervolgd... in de volgende blog!

Top