Nieuws van andere Slechtvalkgezinnen in Brussel

In Brussel zijn er een tiental (of meer!) koppels Slechtvalken. Zoals het geval is voor alle dierpopulaties, nestelen ze echter niet allemaal. In sommige gevallen komt dat omdat er in gebouw waarop zij zich vestigden, hoewel zeer aantrekkelijk omdat het het gebied domineert, geen hoekje is waar het vrouwtje eieren kan leggen. In andere gevallen is nesten gewoon om de een of andere reden mislukt. Hier het laatste nieuws over drie stellen die in Brussel wonen.

In het belfort van het stadhuis van Sint-Gillis legde de vrouwelijke Slechtvalk begin april vier eieren. We hoopten dus  om deze lente voor het eerst in deze gemeente in het zuiden van Brussel, jonge valkjes te kunnen observeren. Op 7 mei kwam de koude douche. De eieren liggen verspreid in het nest. Het paar is nog steeds aanwezig, maar niet langer aan het broeden. Geen valkjes dus, in 2018 in Sint-Gillis. Hetzelfde vrouwtje had in het voorjaar van 2017 twee eieren gelegd en twee broedde er ook kort op ; dit ook zonder succes. Het zal voor 2019 zijn!

Het paar Slechtvalken geïnstalleerd op de kerk Notre-Dame van Laeken bestaat uit een vrouwtje van Nederlandse afkomst, waarvan de code op de ring niet (volledig) ontcijferd kon worden (het is gedeeltelijk gewist door de tijd) en een mannetje dat in juni 2013 uit het nest kwam op een industriële toren in Olen in de provincie Antwerpen. De afstand tussen Laken en Olen is 47 km. Nesten was in het voorjaar van 2016 mislukt om een onbekende reden. Ook afgelopen voorjaar faalde het nest: tijdens de eerste controle waren er 4 eieren, wat normaal is. Tijdens het tweede bezoek, bedoeld om de valken te gaan ringen, waren er 6 verlaten eieren in het nest en geen valken (zie blog van 10/05/2017). Dit voorjaar was wel een succes: 3 valkjes (2 vrouwjes en 1 mannetje) werden deze week geringd, ze zijn 3 weken oud. Dat betekent dat het vrouwtje haar eieren veel later legde dan de vrouwtjes in de kathedraal, Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse Slechtvalk broedt in Brussel.

Territoriale Slechtvalken zijn sinds het voorjaar van 2014 te zien in de basiliek van het Heilig Hart van Koekelberg. Maar tot nu toe is er nog geen nest waargenomen. Hoogstwaarschijnlijk omdat de Slechtvalken geen geschikte hoekjes vonden om hun nest te bouwen. Alles veranderde dit voorjaar toen het paar een nest uit takken overnam, gebouwd aan de voorkant van het kerkplein, door een paar Zwarte Kraaien. Het is heel ongebruikelijk in België dat Slechtvalken zich nestelen in een oud kraaiennest. Het kwam wel al voor in kliffen in de Ardennen en op elektrische pylonen in Gaume en West-Hainaut. Maar dit is de eerste keer in een gebouw! De observatie van de poten van de volwassenen maakte het mogelijk om op te merken dat het vrouwtje een nakomelinge is van het echtpaar van de kathedraal! Ze werd uitgebroed in het voorjaar van 2015 enwerd voor het eerst gespot in de basiliek op 12 maart 2017 door Magalie Tomas Millan en gevonden op 25 maart door Bernard de Cuyper. Ze hebben allebei een geoefend oog! Het nest werd gisteren geringd dankzij de hulp van de speleoclub van Brussel. Het nest bestaat uit een vrouw en een man. Dit zijn de "kleine valken" van het echtpaar van de kathedraal!

Om Brussel vanuit de lucht te ontdekken en de broedplaatsen van Slechtvalk die in de stad zijn gevestigd te identificeren, bekijk je de interactieve kaart onderaan de homepagina.

Top