Server, streaming en datacenter ...

De camera die het slechtvalkennest in detail filmt, is sinds dinsdag 3 april verbonden met het internet. De volgende dag waren er al 6420 verbindingen geweest! Het systeem waarmee de data verzonden wordt, is complex. Dankzij een volledig team worden de beelden van de valken rechtstreeks en in hoge definitie vanuit Brussel uitgezonden naar iedere uithoek in de wereld.

De camera die minstens een meter van het nest staat (aan de buitenkant van de toren dus) is met een kabel verbonden aan twee servers die in de klokkentoren geïnstalleerd zijn. Deze apparaten veranderen de analoge beelden in elektronische signalen en versturen ze vanuit Brussel via een 5 giga hertz WIFI-verbinding naar een antenne op de Hiltontoren, een van de hoogste punten in de stad. De uitzendende en ontvangende antenne moeten perfect op elkaar afgestemd worden. De gegevens worden daarna doorgestuurd naar een netwerk van optische vezels en naar het internet.

Waarom twee servers? De eerste verzekert de verbinding met de software om de camera te besturen en de beelden op te nemen en uit te zenden. Hij verstuurt data maar ontvangt ze ook. De tweede server dient alleen om de beelden rechtstreeks op het internet te plaatsen. De informatie die deze server verstuurt, gaan maar in één richting: rechtstreeks naar een verwerkingscentrum in Nederland. Deze gegevensstroom "weegt" tussen de 10 en 15 megabytes, wat voor een hoge kwaliteit zorgt. De beelden worden dus een beetje samengeperst zodat de verzending naar uw computer vlot verloopt. Terzelfdertijd zorgt een ander systeem ervoor dat duizenden surfers tegelijk kunnen inloggen zonder het systeem te overbelasten. En dat is geen overbodige luxe.

Top