Sint-Pieters-Woluwe: nog meer mannetjes!

Na het mannelijke valkje in de kathedraal (het enige valkje daar, dit jaar), de twee mannetjes van het nest in Ukkel, vinden we ook in Sint-Pieters-Woluwe alleen maar mannelijke kuikens!

Gisteren werden de drie kuikens van Sint-Pieters-Woluwe geringd. Beelden van het ringen, dat overigens gebeurde onder een brandende zon – het was 27 ° C in Brussel op dat moment –, vind je bij deze blog. Het proces is routineus maar telkens erg precies: de metalen ring gaat rond de rechterpoot, de kleurring rond de linkerpoot, er is het meten van de vleugelspanwijdte, het wegen en het oogsten van een aantal veren voor DNA identificatie zodat we mogelijks ongewenste chemicaliën (inclusief pesticiden) kunnen opsporen. Elk brokje informatie wordt genoteerd in een veldnotitieboekje. Het ringen duurt 2-3 minuten per valk en dan : op naar de volgende!

Hun afmetingen spreken voor zich: het zijn opnieuw mannetjes. Het ei dat niet is uitgekomen lijkt niet te zijn bevrucht, of in elk geval is het embryo vlak na de incubatie overleden.

De dood van de 2 kuikens afgelopen voorjaar, een paar uur nadat ze uitkwamen, is met de komst van dit nieuwe nest niets meer dan een slechte herinnering. Het leven gaat door! De mannelijke Slechtvalk is nog steeds dezelfde als toen er hier voor het eerst een nest werd gemaakt: op 26 oktober 2013 werd hij voor het eerst waargenomen in de top van de toren van het stadhuis en sindsdien maakt hij hier elk voorjaar een nest. Zelf kwam hij uit het ei in het voorjaar van 2012 in de toren van de St. Anthony kerk in Etterbeek, een andere Brusselse gemeente, enkele kilometers verderop. Het vrouwtje is niet geringd, dus we kennen haar afkomst noch haar leeftijd. En we kunnen niet zeker zijn dat dit hetzelfde vrouwtje is als in voorgaande jaren. Het is inderdaad heel goed mogelijk dat een ongeringd vrouwtje de plaats inneemt van een ander ongeringd vrouwtje, zonder dat wij het weten!

Wat gebeurt er eigenlijk met de valken nadat ze uitvliegen? In de blog van 22 april lees je over het mannetje dat we konden waarnemen aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Dankzij zijn kleurring konden we achterhalen dat hij één van de Slechtvalken is die in 2014 uitgebroed werden in Sint-Pieters-Woluwe. En er is nog nieuws! Eén van de vrouwtjes uit het nest van 2015 heeft nu een eigen nest in Antwerpen, op 41km afstand. Ze vestigde zich op de kerk van Christus-Koning, ten zuiden van de metropool. Ze werd al verschillende keren waargenomen tijdens het voorjaar 2017, maar had toen zelf geen nest. In het voorjaar van 2017 was ze in haar derde jaar, net volwassen dus. Het is niet verrassend dat ze dat jaar nog niet nestelde. Haar kuikens zullen de komende dagen geringd worden. De jonge valkjes zijn dus afstammelingen van het koppel in Sint-Pieters-Woluwe. Tenminste, toch alleszins van het mannetje dat dit voorjaar een nest heeft in de toren van het stadhuis.

 

Top