Uitkomen van de eieren in Sint-Pieters-Woluwe: vervolg.

Nog geen uur nadat hij zijn eischaal doorprikt heeft, is het eerste kuiken van Sint-Pieters-Woluwe 2019 uit zijn ei gekropen! In de meeste gevallen, neemt het ‘uitkomen’ meerdere uren in beslag, soms een hele dag. Nu niet, hier gebeurde het in recordtempo. En vooral, we konden het hele proces van uitkomen live volgen, seconde na seconde, zoals te zien in de video bij deze blog. Een ongelooflijke kans, het vrouwtje tilt zich voorzichtig op, tot vlak voor de camera, waardoor we alles in detail hebben kunnen observeren. Een ongelooflijk beeld, zo zeldzaam, en nu te bekijken en te herbekijken in deze video!

Het valken kuikentje duwt zich met al zijn kracht naar de bovenkant van het ei om het stukje eischaal, dat hij daarnet uitgesneden heeft, los te wrikken. Op het moment dat het “deksel” los springt, wordt het zichtbaar. We kunnen nu heel duidelijk zijn lichaam onderscheiden. En dan een vleugel, en dan een poot! Een laatste inspanning, hij duwt en duwt, maar zijn kop zit nog steeds in het uiteinde van het ei. Het vrouwtje lijkt hem te willen helpen. Ze ziet zijn pogingen. Hij duwt en duwt nog steeds. Ze kijkt onophoudelijk. Is ze bang? In ieder geval zorgt ze ervoor dat hij warm blijft, samen met de eieren die nog moeten uitkomen, geborgen onder haar veren.

En dan, de bevrijding. Paradoxaal, het valkje komt eerst los uit het onderste deel van het ei. Zo heeft hij nog steeds een hoed op zijn kop! Hij beweegt niet, helemaal uitgeput. En wat doet het vrouwtje? Ze eet de rest van het membraan dat nog in de schaal zit. Wat een gedrag! Het valkje komt terug wat op krachten, hij staat weer op en slaagt er uiteindelijk in om zich volledig uit het ei te bevrijden. Uitgeput valt hij onder het vrouwtje, ze moet hem absoluut opwarmen.  Zijn witte dons is helemaal nat en heeft tijd nodig om te drogen. En dan zal het tijd zijn voor de eerste maaltijd!

 

Deze 14de april, is er een nieuwe generatie slechtvalken aangekomen in Sint-Pieters-Woluwe.  Het is het vijfde jaar dat een paar slechtvalken zich nestelen in de toren van het gemeentehuis.

 

Ondertussen is de familie in de Sint Jobkerk groter geworden. Er zijn 4 kuikens, en ze zijn al verschrikkelijk veel veranderd sinds vijf dagen geleden.

 

 

Foto 1: het uitkomen van het eerste kuiken in Sint-Pieters-Woluwe (sequentie 1 van 3).

Foto 2: het uitkomen van het eerste kuiken in Sint-Pieters-Woluwe (sequentie 2 van 3).

Foto 3: van het uitkomen van het eerste kuiken in Sint-Pieters-Woluwe (sequentie 3 van 3)

Foto 4: het eerste valkje van Sint-Pieters-Woluwe!

 

Top