Uitkomen van de eieren in Ukkel!

De valkenparen van de Sint Jobkerk in Ukkel en het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe broeden al sinds het begin van maart op vier mooie, baksteenrode eieren. De exacte datum van de leg kennen we niet, maar de eerste kuikens werden rond 10 april verwacht.

9 april, 7u15, in de Sint Jobkerk van Ukkel, slingert een gebroken stuk eischaal rond in het nest, vlakbij het vrouwtje. 7u45, het slechtvalk vrouwtje staat op, het witte dons van het eerste kuikentje is gemakkelijk te onderscheiden. Zijn pootjes zijn rozig, zijn ogen nog gesloten. Hij moet nu nog geen 30g wegen. Minstens nog één andere ei vertoont barsten. 9u02, het mannetje komt het vrouwtje af lossen. Het vrouwtje vliegt weg, waarschijnlijk om eten te zoeken, waarbij ze haar pasgeboren kuiken aan het mannetje toevertrouwt. 11h15, nog een kuikentje zichtbaar!

Om 18u24 arriveert het mannetje, met in zijn bek het karkas van een duif, dat hij eerst geduldig heeft voorbereid voor zijn jongen. Pluimen zijn uitgetrokken, de nek en poten doorgesneden, de ingewanden eruit gescheurd. Enkel spiermassa en de borst blijven over. Heerlijk!

Het mannetje geeft de prooi aan het vrouwtje. Ze staat op, verplaatst zich een beetje. Drie kleine valkjes! Instinctief richten ze zich op, hun bekjes wijd opengesperd. Ze hebben begrepen dat het eerste voedsel op komst is. Ja, het vrouwtje heeft de prooi al in haar rechterpoot geklemd – haar klauwen: impressionant! – en begint de kuikens voorzichtig te voeden. Om 18u33 blijft er niet meer veel over van het karkas. Met de resten van de prooi tussen haar klauwen, stapt het vrouwtje voorzichtig  langs haar kroost, en vliegt weg.

De kuikens lijken voldaan. Maar ze mogen wel geen koud krijgen. Nog geen minuutje later  verschijnt het mannetje al. Hij moet gezien hebben dat het vrouwtje weggevlogen is. Of heeft ze hem geroepen? We weten nog maar  weinig over de communicatie van slechtvalken. Hoe dan ook, hij komt de kuikens broeden om ze warm te houden. Om 18u39 keert het vrouwtje terug naar het nest. Vlug vliegt het mannetje weg. Ze is zoveel groter dan hem, en zal het gemakkelijker hebben om ze allemaal warm te houden onder haar lichaam.

De nacht valt in Ukkel, de valkenfamilie slaapt. Een nieuwe generatie slechtvalken is geboren in deze zuidelijke gemeente van Brussel. In 2015, nestelden de valken zich voor het eerst in de kerk van Sint Job.

 

En in Sint-Pieters-Woluwe?  Het vrouwtje was  erg onrustig vandaag. Ze draaide maar de hele tijd haar eieren, om en om. Zullen ze misschien bijna uitkomen?

 

Foto’s bij deze blog (zie rechts):

Foto 1: Het mannetje en de kuikens van Ukkel.

Foto 2: Er zijn 2 kuikens onder het vrouwtje.

Foto 3: Drie kuikens!

Foto 4: Het vrouwtje komt het mannetje aflossen bij het broeden.

En de video!

Top