Wie zijn ze?

Slechtvalken zijn zeer territoriale vogels en in de kathedraal heeft slechts een koppel hun nest. Sinds 2004, het eerste jaar waarin de valken in de kathedraal een nestje bouwden, hebben vier verschillende slechtvolken zich er voortgeplant.

Wanneer een volwassen valk in de lente niet terugkeert om te nestelen, gaan we ervan uit dat hij gestorven is, want valken zijn zeer trouw aan hun partner en aan de plek waar ze broeden. Maar elke regel heeft natuurlijk uitzonderingen!

Een eerste vrouwtjesvalk legde eieren in 2004 en 2005. Haar kleur was zeer roodachtig en haar borst opvallend gestreept. Ze was geringd aan de linkerpoot, maar we zijn er nooit in geslaagd om de code op haar ring te lezen. Waar ze vandaan kwam, zullen we dus nooit weten. Ze vormde een koppel met een mannetje waarvan de bovenkant van de borst bijna stralend wit was. Schitterend. Ook hij was geringd aan de linkerpoot. Op 3 april 2010 konden we door de telescoop de eerste drie tekens van zijn ring lezen. Ons enthousiasme was van korte duur want veel kwamen we niet te weten, alleen maar dat hij in België geboren was. De vier overige tekens konden we jammer genoeg niet lezen.

Een nieuw wijfje dook op in de lente van 2006; zij nestelde er nog steeds in 2011. Ze was geringd aan beide poten. Op 8 mei 2007 konden we de ganse code lezen: ze kwam van Duitsland. De collega's van Bas-Rhin informeerden ons snel dat ze op 15 mei 2002 haar ring kreeg, in Herdecke in het Ruhrgebied, op 223 kilometer van Brussel.

In de lente van 2011 mankeerde het mooie witte mannetje. Maar hij was ondertussen al vervangen. De nieuwe valk was ook geringd aan de linkerpoot. Op 10 april konden we de volledige code ontcijferen, dankzij een nieuwe 30x50 telescoop. Verrassend genoeg ging het om een valk die in de lente van 2008 op de kathedraal geboren was! Maar het wijfje was toen nog steeds hetzelfde Duitse wijfje! Hij vormde dus een koppel met zijn moeder. Het is een zeldzaamheid, maar het komt dus wel degelijk voor.

En dit jaar? De kleuren van de twee valken en hun ringen geven aan dat het dezelfde valken van 2011 zijn. Maar om zeker te zijn moeten we de ringen natuurlijk ontcijferen. Iedereen naar de telescopen!

Top