Ze vliegen!

Enkele valkjes van de kathedraal en van de Sint-Jobkerk zijn uitgevlogen!

Het mannetje G/2 was de eerste die durfde. Hij vloog tot op de drie meter hoge deurlijst van de kathedraal! Kort daarop vloog hij weer naar de top van de toren. G/1, het andere mannetje van de kathedraal, volgde in de loop van maandag. Ze hebben zich beide op de kathedraal gepositioneerd, onder het wakend oog van hun ouders. En dat is nodig, want zwarte kraaien liggen op de loer: ze aarzelen niet om valkjes aan te vallen die net uit het nest zijn. Zondag werd G/2 nog achternagezeten door een van de kraaien, tot het slechtvalkmannetje vanuit het niets van bovenaf naar de kraai dook en hem wegjoeg!

G/3, het jonge wijfje, heeft de nacht dus alleen doorgebracht op het balkon. In de video’s hiernaast is ze te zien – voor de laatste keer? – op het balkon waar ze uit het ei kwam.

De valken in de Sint-Jobkerk van Ukkel zijn even oud als die van de kathedraal. Ook voor hen dus tijd om uit te vliegen. Zondag waren ze nog alle vier in het nest, en ze waren erg uitgelaten. Gisteren hebben er twee het nest verlaten, zoals gewoonlijk eerst de mannetjes, omdat ze lichter zijn en dus iets sneller hun ideaal ‘vlieggewicht’ hebben bereikt. De vrouwtjes G/G en G/K, deze ochtend nog altijd in het nest, lijken ook erg enthousiast: ze lopen voortdurend rondjes in het nest, springen op de as van de klok, of gaan zelfs op de wijzerplaat van de klok zitten.

Hele binnenkort vliegen ze dus alle zeven door de Brusselse lucht. De live streaming zit er dan op. Lees volgende week op deze blog over de andere nesten in Brussel en dan maken we ook de balans op van het seizoen 2017!  

Top