Blog

JUNI

01/06
Laatste nieuws en de balans van 2018
De Sint Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde is de tweede "historische" site in Brussel waar zich een nest van Slechtvalken bevindt.

MEI

28/05
Eerste avonturen in Ukkel
De twee mannelijke valken van Ukkel ontdekken sinds een week de buurt van de Sint-Jobkerk.
25/05
De jonge Slechtvalk van de kathedraal is uitgevlogen!
Het gebeurde vandaag om 15:31 uur. De jonge Slechtvalk van de kathedraal steeg op van het balkon waar het precies 42 dagen geleden werd uitgebroed. De bijgevoegde video toont zijn laatste gefladder op het balkon. Wat spannend!
23/05
Eerste uitvlucht in Ukkel! Grote commotie bij de kathedraal en in Sint-Pieters-Woluwe!
Het was te verwachten : met enkel mannelijke valkjes onder observatie, zou de eerste vlucht eerder plaatsvinden dan gewoonlijk. Inderdaad, mannen zijn aanzienlijk kleiner dan vrouwen maar groeien sneller dan hun zussen. Ze verlaten het nest iets eerder dan na de 6 "klassieke" weken. Bovendien, als er maar een of twee valkjes te voeden zijn, kunnen we ons voorstellen dat ze een beetje sneller groeien dan wanneer er vier snavels zijn om te voeren!
18/05
Nieuws van andere Slechtvalkgezinnen in Brussel
In Brussel zijn er een tiental (of meer!) koppels Slechtvalken. Zoals het geval is voor alle dierpopulaties, nestelen ze echter niet allemaal. In sommige gevallen komt dat omdat er in gebouw waarop zij zich vestigden, hoewel zeer aantrekkelijk omdat het het gebied domineert, geen hoekje is waar het vrouwtje eieren kan leggen. In andere gevallen is nesten gewoon om de een of andere reden mislukt. Hier het laatste nieuws over drie stellen die in Brussel wonen.
12/05
Hij verorberde een Koekoek - het menu van een Slechtvalk.
Het stel Slechtvalken uit de kathedraal ving een grijze Koekoek en voerde het aan hun kuiken!
08/05
Sint-Pieters-Woluwe: nog meer mannetjes!
Na het mannelijke valkje in de kathedraal (het enige valkje daar, dit jaar), de twee mannetjes van het nest in Ukkel, vinden we ook in Sint-Pieters-Woluwe alleen maar mannelijke kuikens!
07/05
Beeldmateriaal van het ringen in Ukkel.
De twee valkjes van Ukkel werden gisteren geringd (video 1). Hun gewicht, relatief ten opzichte van hun vleugelspanwijdte maakt het mogelijk om te bepalen dat het hier 2 mannetjes betreft. Een andere manier om te concluderen dat het om mannetjes gaat, is het feit dat ze veel smaller zijn dan vrouwtjes. Vrouwelijke Slechtvalken zijn immers veel groter dan mannetjes en zijn in staat om grote prooien te vangen, zoals eenden of zelfs wilde ganzen. Wanneer er sprake is van zo’n soort prooi, is het onmogelijk voor een mannelijke Slechtvalk om de prooi naar het nest te brengen. Zij zijn niet in staat om te vliegen met een wilde eend van een kilo of een Kolgans van 2,5 kilo in hun bek!
06/05
Het jonge valkje van de kathedraal werd vanochtend geringd
Het is een mannetje en hij weegt 617 gram.
06/05
Het ringen van het jonge valkje in de kathedraal
Wat is het (wetenschappelijke) ringen van vogels? Het is het markeren van een vogel met een ring, gegraveerd met een unieke code om het individueel te kunnen herkennen. En waaromzouden we hem individueel willen herkennen? Om Informatie te verzamelen over de bewegingen, levensduur, het gedrag van een individu, het gedrag van verschillende individuen, om zo echte 'levensverhalen' te verzamelen die vervolgens kunnen worden geëxtrapoleerd naar de populatie van de bestudeerde soort. Met andere woorden, ringen maakt het mogelijk om vrij concrete informatie te vergaren over de levens van individuele Slechtvalken.

APRIL

26/04
Uitzonderlijk bezoek aan de kathedraal
Slechtvalken zijn tijdens het broedseizoen (zeer) territoriale vogels. Waarom zijn deze roofvogels klaar om te vechten - met gevaar voor verwonding of zelfs om elkaar te doden - om een stuk luchtruimte en 3 waterspuwers te verdedigen? We kunnen twee redenen voorstellen.
24/04
Het enige jonge valkje in de kathedraal
‘s Ochtends op 12 april horen we de eerste sjilp uit de kathedraal. Achtenveertig uur later wordt een eerste valk uitgebroed. Het dons is nog steeds nat, maar het kuiken laat zich kort bewonderen. Dit is het vijftiende jaar op rij dat een paar slechtvalken nestelen in het hart van Brussel, op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal.
22/04
Meer nieuws uit Sint-Pieters-Woluwe
De drie valken van Sint-Pieters-Woluwe zullen uiteraard geen vierde broer of zus krijgen. Het laatste ei is nog niet uitgekomen en het lijkt nu een illusie om te hopen, 4 dagen na het uitbreken van de derde, dat dat nog gaat gebeuren. Maar het is van een van hun oudsten die ons nu komt verrassen.
18/04
De familie in Sint-Pieters-Woluwe groeit!
Het echtpaar woonachtig in de top van de toren van het gemeentehuis te Sint-Pieters-Woluwe is sinds 17 maart aan het broeden, en gisterenochtend kwamen de twee eerste valken uit hun ei. Het mannetje en het vrouwtje wisselden elkaar sinds 17 maart dag en nacht af met broeden op hun 4 eieren, en zorgden ervoor dat de eieren permanent of bijna op 37.7 ° C bleven. Tweeëndertig dagen incubatie is precies de norm voor de Slechtvalken!
14/04
De valkjes zijn er!
Een eerste valk kwam vanochtend rond 06:37 uit het ei, in de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in het centrum van Brussel . Bekijk hier videofragment 1! De camera filmt nog steeds in infrarood, dus de afbeeldingen zijn in zwart-wit. De vrouwelijke valk richt zich een beetje op; we zien een open schaal en twee kleine poten die spartelen in de lucht. De valk zit nog gedeeltelijk in de schaal, maar het is de laatste poging. Het is tijd om eruit te komen!
12/04
Eerste valkjes!
Vanochtend, rond 07:15, stond het vrouwtje van Ukkel voorzichtig op en liet een stuk schelp achter! De camera filmt nog steeds in infrarood en het beeld is zwart en wit, maar het lijdt geen twijfel dat de eerste valk van 2018 is uitgebroed.
11/04
De valkenkalender en ... 5 eieren in de kathedraal!
Het broedseizoen van de Slechtvalken begint relatief vroeg; in februari, met de paringsdansen. Deze zijn echter over het algemeen kort, vooral wanneer het paar elkaar al kent.
05/04
Observeerpret
Het is weer zover, een nieuw seizoen waarin we Slechtvalken observeren begint vandaag! Dat seizoen zal bijna twee maanden duren, tot de jonge valkjes voor het eerst uitvliegen.
Top