Blog

MEI

30/05
En in de kathedraal, wat gebeurt daar?
Nestseizoen 2020 faalde in de kathedraal. De twee kuikens zijn dood hoewel ze al 7 en 10 dagen oud waren, respectievelijk. Wat is de oorzaak van deze trieste afloop? De meest waarschijnlijke verklaring is de onervarenheid van het koppel, die voor de allereerste keer nestelen.
25/05
De valkjes van Ukkel vliegen, of op zijn minst doen een poging tot!
De duur van het groeiproces van jonge slechtvalkjes wordt gedirigeerd zoals een muziekpartituur van zes weken. De familie van Ukkel heeft dit opnieuw bevestigd!
22/05
Een nieuwe camera in Ukkel om het uivliegen van de valkjes uit de Sint-Jobkerk live te volgen
Een nieuwe camera werd vanmorgen aangesloten om van dichtbij en direct de valkjes te filmen en uit te zenden op de rand van het nest in het midden op de wijzerplaat van het uurwerk dat de klokkentoren van de Sint-Jobkerk in Ukkel siert. De valkjes brengen daar nu het grootste deel van hun tijd door. Ze scannen de lucht en ontdekken het leven in de buurt, de wachtrij voor de bakker inclusief!
19/05
Het laatste nieuws van de koppels slechtvalken die in Brussel gevestigd zijn
Half mei, het broedseizoen van de slechtvalken is in volle gang. Observaties en opvolging werden dit voorjaar enigszins belemmerd door de voorzorgsmaatregelen in verband met de COVID-19 pandemie. De informatie hieronder is daarom niet zo volledig als in de voorbije jaren.
18/05
Een valkje van Ukkel uit 2019 als koppel in Laken
De vorige blog presenteerde de film van het ringen in Ukkel van 2019, omdat we de operatie van 2020 immers niet konden filmen. Bekijk deze beelden eens goed: het valkje dat gefilmd werd, is gemarkeerd met een metalen ring van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen op de rechterpoot, en met een witte ring gegraveerd met een code, bestaande uit 2 tekens gescheiden door een witte lijn, op de linkerpoot. Deze tweede ring maakt het mogelijk om hem van op afstand, of via de telescoop of op foto te identificeren. Er moet dus niet gewacht worden totdat de vogel ergens dood aangetroffen wordt om nieuws over hem te verkrijgen. De code van deze ring is K/3.
11/05
Ringen in Ukkel, klein mannetje, grote vrouwtjes
De valkjes van Ukkel werden dit weekend geringd. Het gezin telt 2 vrouwtjes en 1 mannetje.
07/05
Geen hoop meer op valkjes in Sint-Pieters-Woluwe
Het begin van de continue observaties in Sint-Pieters-Woluwe dateert van 2 april. Om redenen die verband houden met de opgelegde regels van de veiligheidsraad voor COVID-19, was het in feite ook niet mogelijk om de opnames eerder te starten.
03/05
Nieuws vanuit de kathedraal
Om het gedrag van de slechtvalken te kunnen observeren na het verlies van hun jongen, werd besloten om de 3 camera’s van de kathedraal in gebruik te laten. Hier is het verloop van de gebeurtenissen sinds 29 april, geïllustreerd met 5 video’s.
01/05
Een uitzonderlijk vrouwtje
Je kan geen appels met peren vergelijken, maar toch, hier is het verhaal van het uitzonderlijk slechtvalkvrouwtje dat in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal van 2006 tot 2018 nestelde.

APRIL

29/04
De tweede valk van de kathedraal heeft het niet overleefd
Waarnemingen van gisteren lieten zien dat het slechtvalkvrouwtje van de kathedraal haar kuiken steeds beter en vaker voerde. Terwijl ook de vader doorging met ijverig voeren. Het kuiken had gisteren een volle krop en maag.
28/04
Nieuws van andere slechtvalkkoppels gevestigd in Brussel
In het voorjaar van 2019 werden er maar liefst 14 slechtvalkkoppels geïdentificeerd in Brussel, zo een 161 km² groot. Sommigen nestelden niet, maar verdedigden een territorium, sommigen hebben de nestperiode gemist, en anderen zijn misschien aan onze aandacht ontsnapt, maar toch – een dergelijke dichtheid is zeker uitzonderlijk voor een stad en maakt van Brussel “stad van de slechtvalk”!
26/04
Eén van de twee valkjes van de kathedraal heeft het niet overleefd
Het feit dat het mannetje en het vrouwtje slechtvalk van de kathedraal deze lente voor de eerste keer in hun leven nestelen, en dus onervaren zijn, hebben we in de vorige blog beschreven. Vooral het vrouwtje voert haar valkjes weinig in vergelijking met wat je normaal verwacht. Natuurlijk herinneren we ons allemaal nog het uitzonderlijk vrouwtje dat tussen 2006 en 2018 in de kathedraal nestelde en in totaal 43 valkjes grootbracht. De vergelijking is daarom markant.
24/04
Een distelvink op het valkenmenu van de kathedraal
De slechtvalkenfamilie van de kathedraal telt twee kuikens. De andere twee eieren, waaronder het bijzonder bleke ei, kwamen niet uit. Er is niets echt abnormaals aan dit resultaat, vooral niet in het geval van een jong stel dat voor het eerst nestelt. De twee vogels kennen elkaar (nog) niet goed en zijn totaal onervaren.
23/04
Presentatie van het slechtvalkkoppel van Sint-Pieters-Woluwe
De eerste "gecertificeerde" waarneming van een slechtvalk op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe dateert van 18 december 2011. En het is niet zomaar een waarneming, want deze slechtvalk is geringd! Het ontcijferen van de code vertelt ons dat hij in het voorjaar van 2010 in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal is geboren. Maar deze observatie zal geen vervolg hebben. Althans in Sint-Pieters-Woluwe. De slechtvalk wordt daarna wel nog waargenomen in de Sint-Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde, een andere deelgemeente van Brussel. Hij nestelt daar met succes in 2012 en 2013. En dan, ongelooflijk maar waar, verlaat dit mannetje zijn nestplaats om zich te vestigen in Grimbergen, net ten noorden van Brussel, 16 km verderop. Zijn vrouwtje blijft wel nog nestelen in Watermaal-Bosvoorde. Het is een uitzonderlijk geval van echtscheiding bij de slechtvalk!
20/04
Het verloop van 19 april in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
Zie hier de beelden die in detail het uitkomen van de eerste valken van 2020 in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in het centrum van Brussel laten zien.
19/04
Eerste piepjes in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal !
8:48, deze ochtend, het nieuwe slechtvalkvrouwtje van de kathedraal draait zich om en om op haar eieren. Ze lijkt zenuwachtig. En dan zet ze zich een beetje recht. Je kunt een iets lichtere zone zien aan het stompere uiteinde van een van haar vier eieren. Is dit een teken dat het ei begint te breken, dat er binnenkort een eerste valkje uitkomt? Niet zeker, de waarneming was te kort en onopvallend.
16/04
Er zijn er 4 in Ukkel!
De slechtvalkenfamilie die zich in de klokkentoren van de Sint-Jobkerk in Ukkel heeft geïnstalleerd, telt nu vier valkjes. Alle eieren zijn dus uitgekomen. Tussen het verschijnen van het eerste kuikentje uit het ei en het laatste kuikentje uit het ei, zit 36 uur. Een klassieke vertraging, die verklaart kan worden door het feit dat de slechtvalk normaal gesproken begint te broeden wanneer ze het voorlaatste ei heeft gelegd.
15/04
Drie valkjes zijn uitgekomen in de Sint-Jobkerk van Ukkel
Een eerste slechtvalkje van de 2020-generatie is in de vroege avond van maandag 13 april uitgekomen in de Sint-Jobkerk van Ukkel. Dinsdag moet een spannende dag zijn geweest, en dat was het ook! Zie hier enkele video’s.
14/04
De eieren in de Sint-Jobkerk van Ukkel zijn aan het uitkomen!
Deze maandag, 13 april, worden in Ukkel omstreeks 15u30 de eerste piepjes gehoord. Maar niet zomaar gepiep, slechtvalk gepiep! Om 16u05 staat het vrouwtje een beetje op. Ze draait haar vier eieren om. Het gepiep is intens. Luister maar, wanneer je de eerste video bij deze blog bekijkt. We zien al een gaatje in de eischaal. De barst is duidelijk zichtbaar - zoals altijd - aan de zijkant van de grote ronding van het ei. Binnenkort komt het uit!
08/04
Presentatie van het koppel slechtvalken van de Sint-Jobkerk van Ukkel
In 2015 was het voor het eerst dat een paar slechtvalken nestelde in Ukkel, één van de 19 deelgemeenten van Brussel.
03/04
Topstart voor een nieuw observatieseizoen
Een vijftiende lente van slechtvalk observatie in Brussel begint hier!
Top