Blog

MEI

31/05
Bewijs met beeld!
De adoptie van de valkenweesjes van de kerk van Helmet krijgt een nieuwe dimensie!
27/05
Drama in de kerk van Helmet, het vervolg (maar gelukkig)
Het tweede valkenweesje van Helmet werd terug gevonden door het Revalidatiecentrum voor vogels en wilde zoogdieren van Brussel en omwonende van de kerk die gemeld hadden dat hij in een tuin aanwezig was. Wat een goed nieuws, want het is zekerdat hij anders, gezien de dood van zijn ouders, absoluut geen kans had om te overleven.
24/05
Groot probleem in Schaarbeek Helmet
In het voorjaar van 2018 signaleerde een omwonende van de Heilige-Familiekerk in Helmet de aanwezigheid van een koppel slechtvalken op het gebouw. Meerdere observaties ter plaatse hebben dit gegeven bevestigd: een volwassen koppel, waarvan het vrouwtje geringd is, is daar present. Maar geen valkjes te bekennen.
22/05
Nakend uitvliegen in Sint-Pieters-Woluwe
Het slechtvalkkoppel in Sint-Pieters-Woluwe broedt waarschijnlijk op één van de mooiste nestplaatsen in Brussel. Wat betekent 'mooi' voor een slechtvalk? Dat is natuurlijk een beetje subjectief, wanneer het geëvalueerd wordt door ons menselijk oog. Maar laten we toch eens gaan kijken.
19/05
Eerste uitvliegers in Ukkel!
Het is tijd voor de grote show! De eerste twee valkjes van de Sint-Jobkerk in Ukkel hebben gisteren overdag het nest verlaten.
15/05
De film van het ringen in Sint-Pieters-Woluwe
De twee valkjes van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe werden op 13 mei geringd.
10/05
Moord in de kathedraal!
De recente en dramatische brand in de Notre-Damekathedraal van Parijs, heeft als logisch gevolg dat alle elektrische apparaten in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal opnieuw worden nagekeken. Het gebouw, waarvan de bouw begon in 1226, is één van de erfgoedschatten van het centrum van Brussel. Het zijn de Brusselse brandweerlieden en specialisten van de Kerkfabriek die deze inspectie uitvoeren.
08/05
De film van het ringen in Ukkel
De vier jonge valken in de Sint-Jobkerk van Ukkel werden geringd op 4 mei.
06/05
Kom kijken !
Deze vijftiende editie van "Valken voor iedereen" nodigt u uit om deze lente de slechtvalken te ontdekken, en in het bijzonder de broedcyclus van twee valkenfamilies uit Brussel, met behulp van de camera’s die geplaatst zijn op slechts enkele tientallen centimeters van de kuikens. Een verrassende, verrijkende, ontroerende show.
03/05
Update over de situatie aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
De situatie in het centrum van Brussel is nu duidelijk: de slechtvalken zullen dit voorjaar niet nestelen in de kathedraal. Bij een bezoek aan de noordelijke toren ontdekte we dat het perfect gevormde kommetje in het substraat van het nest, dat we in april waargenomen hadden, in alle richtingen vertrapt was. En dat er geen eieren waren.

APRIL

30/04
Nieuws van het nest in Sint-Pieters-Woluwe
De familie slechtvalk in Sint-Pieters-Woluwe, helemaal boven in de toren van het gemeentehuis, telt dit jaar 2 valkjes. Nochtans, het vrouwtje had 4 eitjes gelegd in het begin van maart. Wat is er gebeurd? Is dat normaal?
20/04
Een nieuw koppel slechtvalken in Brussel !
Vorige lente konden we met zekerheid stellen dat minstens 10 slechtvalk koppels aan het nestelen waren in de 19 deelgemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat om de volgende sites: de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laeken, het stadhuis van Schaerbeek, de Sint-Hubertuskerk van Watermaal-Bosvoorde, het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, de Sin-Jobkerk in Ukkel, de basiliek van Koekelberg, de Sint-Antoniuskerk in Etterbeek, het Sint-Guidoncollegiaal in Anderlecht, en het stadhuis van Sint-Gillis. Bovendien werden er nog vier andere territoriale slechtvalk paren gelokaliseerd in Brussel, maar het was nog niet mogelijk was vast te stellen of ze aan het broeden waren of niet. Verder onderzoek dit voorjaar zou ons moeten toe laten om er meer te weten te komen!
15/04
Uitkomen van de eieren in Sint-Pieters-Woluwe: vervolg.
Nog geen uur nadat hij zijn eischaal doorprikt heeft, is het eerste kuiken van Sint-Pieters-Woluwe 2019 uit zijn ei gekropen! In de meeste gevallen, neemt het ‘uitkomen’ meerdere uren in beslag, soms een hele dag. Nu niet, hier gebeurde het in recordtempo. En vooral, we konden het hele proces van uitkomen live volgen, seconde na seconde, zoals te zien in de video bij deze blog. Een ongelooflijke kans, het vrouwtje tilt zich voorzichtig op, tot vlak voor de camera, waardoor we alles in detail hebben kunnen observeren. Een ongelooflijk beeld, zo zeldzaam, en nu te bekijken en te herbekijken in deze video!
14/04
De eieren zijn aan het uitkomen in Sint-Pieters-Woluwe!
Het vrouwtje dat op de top van de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe nest, heeft haar eerste ei gelegd op 8 maart, het tweede op 10 maart, het derde op 13 maart en het vierde op 16 maart. Een broedsel van 4 eieren is het ‘normale’ maximum voor een slechtvalk. Het “abnormaal” maximum, eigenlijk niet veel voorkomend, is 5 eieren.
09/04
Uitkomen van de eieren in Ukkel!
De valkenparen van de Sint Jobkerk in Ukkel en het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe broeden al sinds het begin van maart op vier mooie, baksteenrode eieren. De exacte datum van de leg kennen we niet, maar de eerste kuikens werden rond 10 april verwacht.
08/04
Kathedraal, het vervolg!
De vorige blog zette de scène voor 2019: het paar dat zolang aan de kathedraal nestelde, is deze lente niet teruggekeerd. Nu zien we er regelmatig nieuwe valken.
06/04
Een nieuw seizoen begint...
Al vijftien jaar observeren we de slechtvalken in Brussel tijdens het broedseizoen, maar dit jaar begint alvast niet zoals anders!
Top