Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, Brussel

50° 50' 52" NB , 4° 21' 33" OL

Brussel, de hoofdstad van de Slechtvalken!

Een koppel Slechtvalken heeft zijn nest gebouwd in hartje Brussel, op een van de torens van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, op twee stappen van de Grote Markt! Al sedert 2004 huizen deze roofvogels in dit topmonument van de hoofdstad. Dat is sinds mensenheugenis in Brussel ongezien! De vogelsoort was volledig uit België en het merendeel van Europa verdwenen, opgejaagd door stropers en vergiftigd door pesticiden. Nu is de soort zich terug in het hart van de stad komen nestelen, te midden van de mensen. De Slechtvalken werden er zo goed ontvangen dat er nu in Brussel niet minder dan 12 koppels zijn geteld. Als symbool kan dit tellen!

Brussel kan prat gaan op haar uitzonderlijk cultureel erfgoed en haar rijke smeltkroes; in de wijken van de stad vinden zelfs de slechtvalken een plekje. Naast de chocolade, de bieren en de Grote Markt, bieden de slechtvalken toeristen en voorbijgangers een voorsmaakje van de lente in Brussel. Naar de komst van de Slechtvalken wordt elk jaar opnieuw uitgekeken: het symboliseert de terugkeer van het mooie weer in de hoofdstad. Kom ze in april en mei bekijken vanuit de observatiepost op het voorplein van de kathedraal. U wordt er ontvangen door twee ornithologen die u tot in de details het verhaal vertellen van deze fabuleuze vogels. Via camera's die zich op luttele centimeters van de valken bevinden laten ze u ontdekken wat er zich in het nest afspeelt. Dankzij de krachtige telescoop kunt zelfs het ouderpaar observeren en fotograferen. Terug thuis kunt u op de hoogte blijven van hun reilen en zeilen door in te loggen op de streamingbeelden van camera's die tijdens de nestperiode continu HD-beelden verspreiden. Wat een spektakel!

Breng een bezoek aan het historische hart van Brussel met al zijn boetieks, winkels bars, brasserieën en uiteraard Manneken Pis, die ongetwijfeld kleiner zal lijken dan u zich had voorgesteld. Te voet, per bus of met de tram kunt u nog andere gezellige buurten van Brussel ontdekken, zoals de Zavel, het Koninklijk Paleis en de Marollen. In het noorden biedt het beroemde Atomium een onbelemmerd uitzicht over de stad en ongetwijfeld onvergetelijke herinneringen aan wat u in Brussel beleefde.

Tot binnenkort.

Philippe Close,

Burgmeester van de Stad Brussel

Top