Blog

JUNE

10/06
De valkjes van de ULB werden geringd
10 juni: de dag van het ringen, op de top van de toren van het gebouw van Letterkunde en Filosofie van de Solbosh campus van de Brusselse Universiteit (ULB, Université Libre de Belgique).
06/06
Een vliegend valkje in Sint-Pieters-Woluwe.
De 4 valkjes van de toren van het gemeentehuis in Sint-Pieters-Woluwe werden uitgebroed op 1 mei. Ze zouden dus omstreeks volgende zondag, 12 juni, moeten uitvliegen.

MAY

30/05
De nestperiode te Ukkel kent een bewogen afloop…
Het einde van de nestperiode van deze zomer was in Ukkel op zijn zachtst gezegd bewogen. Tijdens de observatievoorstelling van zondag 22 mei, kon niemand van de (talrijke) waarnemers en fotografen de vier valkjes tegelijk spotten. Idem via de camera.
24/05
Uitkomen van de eieren live aan de ULB!
Ongezien! Een nest valkjes komt uit het ei, live, op het einde van de maand mei in Brussel! En dit alles gebeurt op de top van de toren van het historisch gebouw aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB)!
22/05
Binnenkort vliegen ze uit in Ukkel, nog een beetje geduld bij de kathedraal!
De 4 valkjes van de Sint-Jobkerk van Ukkel werden op 13 april uitgebroed. Aangezien de groeiperiode van een slechtvalk 6 weken duurt, is het uitvliegen van de valkjes gepland voor aanstaande woensdag 25 mei. De camera die de ingang van het nest filmt is daarom aangesloten in plaats van de camera die tot nog toe het gezin filmde. De beschikbare ruimte in dit deel van het nest is echter zeer beperkt. Deze camera geeft daarom beelden van mindere kwaliteit weer en kan niet worden georiënteerd. We beloven dat we komend voorjaar zullen proberen om een nieuw systeem op te zetten.
20/05
De vier kuikens van Sint-Pieters-Woluwe werden geringd
Het nest van de slechtvalken van Sint-Pieters-Woluwe werd gisteren geringd. Het totale aantal van valkenkuikens die opgegroeid én geringd zijn op de toren van het gemeentehuis staat nu dus op 19, sinds de aankomst van het koppel in 2014.
18/05
Technisch probleem aan de kathedraal, hoe werkt het?
De 7/24 HD live streaming van de nesten van 4 families slechtvalken van Brussel is een ongelooflijke bron van ontdekking en verbazing, maar technisch gezien ook een enorme uitdaging!
10/05
Een vrouwelijk kuiken aan de kathedraal
Het enige kuiken van de kathedraal werd gisteren geringd. De meetresultaten zijn: gewicht = 786 g en vleugel = 158 mm. Deze gegevens wijzen erop dat het om een vrouwtje gaat. Maar dit toont ook een erg gemiddelde conditie, want een gewicht van 786 g op een leeftijd van drie weken is niet geweldig veel. In vergelijking, het vrouwelijke valkenkuiken van Ukkel woog op dezelfde leeftijd 1 kg.
08/05
De film van het ringen in Ukkel
De eerste valkjes van 2022 werden dit weekend in Brussel geringd. Opnieuw is de eer aan de valkenfamilie van Ukkel die al het verst in hun ontwikkeling staan.
07/05
Uitzonderlijke broedperiode en beelden uit de ULB!
Het minste wat we kunnen zeggen is dat het een bijzondere lente is voor het slechtvalkenkoppel dat al sinds 2019 in de ULB huist.
02/05
De kuikens in Sint-Pieters-Woluwe worden een eerste maal gevoerd en het vervolg van het uitkomen van de eieren!
Gisterennacht zag een tweede valkje het levenslicht op de top van de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe.
01/05
De eieren komen uit in Sint-Pieters-Woluwe!
16u46min10s, het moment dat het eerste slechtvalkenkuiken anno 2022 van Sint-Pieters-Woluwe uitgebroed is!

APRIL

24/04
Broeden en vocalisatie in Sint-Pieters-Woluwe
Voor de negende opeenvolgende lente nest er een koppel slechtvalken bovenin de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Bij hun aankomst in 2014 waren ze het achtste koppel dat in Brussel werd geïdentificeerd. Vandaag zijn ze met zo’n twaalftal, verdeeld over alle uithoeken van de stad.
20/04
Omslag aan de ULB!
Sinds gisteren, en dit is ongezien, kan het broedseizoen van 4 koppels slechtvalken, die zich in Brussel hebben gevestigd, in detail worden waargenomen. Op die manier staat een vierde van het totale aantal slechtvalkenkoppels in Brussel in verbinding met het internet! Het is erg uitzonderlijk om uur na uur, dag na dag, het gedrag, de individuele kenmerken van deze uitzonderlijke vogels te kunnen observeren. Het is waarschijnlijk zelfs uniek in de wereld en het is in België dat het plaats vindt!
18/04
De eieren komen uit in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal!
Eindelijk! In hartje Brussel is vanmiddag het eerste valkje van 2022 uitgebroed.
14/04
4 kuikens in Sint Job in Ukkel!
4 eieren gelegd begin maart en 4 valkjes uitgebroed op 13 april te Ukkel. 100% succes dus voor bevruchting én uitbroeden voor het koppel slechtvalken van de klokkentoren van de kerk van Sint-Job in Ukkel.
12/04
De eieren zijn aan het uitkomen in Ukkel!
Sinds gisterenmiddag tjirpen de eieren in Ukkel! Het uitkomen van de eieren duurt lange uren. Eerst moet het kuiken het inwendige ei-membraan doorboren zodat het meer ruimte heeft om zich rond te draaien in het ei, zodat het de schaal aan het brede uiteinde systematisch kan doorprikken.
09/04
De slechtvalken van de kathedraal
Het is op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal dat, voor de eerste keer sinds ornithologen-geheugenis, een koppel slechtvalken nestelt in Brussel. Het gebeurde in 2014. Het was ineens ook de allereerste keer dat er in een stad in België slechtvalken nestelden. Ter herinnering, de slechtvalken zijn helemaal opgehouden met broeden in België (en in quasi heel Europa) in de loop van de tweede helft van de jaren zestig. In 1994 zijn ze weer in ons land neergestreken, eerst in de Maasvallei.
08/04
Binnenkort komen de eieren in Ukkel uit!
In 2013 wordt de aanwezigheid van slechtvalken in de Sint-Jobkerk in Ukkel voor het eerst vastgesteld. Een koppel wordt er frequent waargenomen in de lente, maar niets meer.
06/04
‘t Was genoeg om erover te praten!
Terwijl ze hun voormalig nest verlaten hadden om zich in een dichtnabije kerk te vestigen, keerde het slechtvalkenkoppel van de Solbosch campus – sinds gisteren – terug!!!
05/04
Seizoen 2022: opgepast voor je ogen!
Dit voorjaar nodigen we u voor het 18e achtereenvolgende jaar uit om samen met ons de details van het nestseizoen van de slechtvalken in Brussel te observeren!
Top