Blog

JUNE

06/06
Het uitvliegen van de 4 valkjes van de ULB in 9 video’s
Ze hebben het gedaan! De vier valkjes vlogen deze week uit.

MAY

30/05
Het tweede valkje van Ukkel is goed uitgevlogen
’t Valt niet te ontkennen: het uitvliegen van de valkjes van Ukkel ging snel dit jaar! Want meestal zijn ze uren, nee dagen, bezig met wandelen in het kader van het uurwerk, terug in het nest te lopen, evenwichtsoefeningen uit te voeren op de wijzers van de klok, die natuurlijk… zonder ophouden bewegen; deze lente ging het echter van één, twee, drie, vlieg uit!
29/05
Eerste uitvlieger in Ukkel en eerste vliegoefeningen aan de ULB
Het was verwacht of eerder er werd op gewacht: één van de twee valkjes die op 15 april uitgebroed werden, zijn uitgevlogen deze dinsdag, 28 mei. De tweede is, vandaag 29 mei, nog altijd op het nest.
25/05
Uitvliegen nakend in Ukkel
De valkjes van de Sint-Jobkerk in Ukkel werden uitgebroed op 14 en 15 april. Ze zijn dus bijna zes weken oud. En zes weken, dat is juist de tijd die nodig is voor een valkje – dat bij uitkomen zo’n dertig gram weegt en bedekt is met dun, wit dons – om zich te ontplooien tot de snelste vogel van de wereld. Binnenkort zijn we getuige van een bijzonder belangrijke en bewogen fase: het uitvliegen van de jongen. En het minste wat we kunnen zeggen is, dat die stap niet zonder risico is. De valkjes die, sinds ze uitgekomen zijn, goed opletten om niet te vallen, zullen zich van de ene op de andere dag in een leegte werpen van meer dan tientallen meters hoog. We weten niet wat dit mechanisme in gang zet. Is het een hormonaal signaal? Dat zou kunnen.
18/05
Het ringen van de valken in Sint-Gillis en in Sint-Pieters-Woluwe
Twee nieuwe nesten met slechtvalkenkuikens werden geringd.
15/05
De valkjes van de ULB werden geringd
Het slechtvalkennest van de ULB werd woensdag geringd. De drie valkjes zijn 3 weken oud, de ideale leeftijd om deze actie uit te voeren.
11/05
Twee jonge mannetjesvalken in Ukkel
Het slechtvalkennest van de Sint-Jobkerk in Ukkel telt deze lente 2 jonge mannetjes.
10/05
Update over de slechtvalkparen die in Brussel broeden
Observaties zijn nog steeds gaande en verassingen zijn dus nog mogelijk, maar lees hier wat er geweten is over de slechttvalkparen die in Brussel nesten.
07/05
Er zal deze lente geen valkje zijn aan de kathedraal.
De signalen, die het uitkomen van de eieren aan de kathedraal aankondigden, werden niet geconcretiseerd. Op 1 mei, hebben we duidelijk het kuiken in het ei horen piepen en konden we een eerste opening in de eischaal zien.
05/05
Vier zussen te Sint-Antonius
De familie slechtvalk van de Sint-Antoniuskerk in Etterbeek telt dit voorjaar 4 vrouwelijke kuikens. Een broedsel met alleen mannetjes of alleen vrouwtjes is niet gebruikelijk, maar ook niet echt uitzonderlijk. De slechtvalk is monogaam, dus de theorie zegt dat het aantal mannetjes en vrouwtjes in de populatie gelijk moet zijn. Moeilijk te zeggen of dit in de totale populatie het geval is, omdat het erg lastig is om op afstand het geslacht te bepalen van de niet-broedende valken, die we af en toe hier en daar zien. Gelukkig is dat anders voor de kuikens!
01/05
Het ei piept in de kathedraal!
Deze lente, net zoals de vorige, heeft het slechtvalkvrouwtje, dat in 2019 bij de kathedraal arriveerde, een één en enig ei gelegd. Dat is uitzonderlijk, als het niet zou zijn dat ze … het nu al voor de tweede keer doet.

APRIL

28/04
Het menu van de slechtvalk
Slechtvalken zijn toppredators, waarmee bedoeld wordt dat ze bovenaan hun voedselpiramide staan. Ze hebben dus zelf weinig predatoren. Meer nog, ze hebben de bijzonderheid dat ze zich voeren, de mogelijkheid hebben om zich te voeren, met een grote diversiteit aan prooien. Deze prooien hebben één ding gemeen: ze vliegen! Het gaat dus om vogels, en af en toe een keer, een vleermuis. Slechtvalken zijn luchtjagers, en kunnen een kolgans (geen Toulouse Gans), net zo goed als een pimpelmees, vangen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals een slechtvalk die in Duitsland werd gefotografeerd op een karkas van een wild zwijn, of dichter bij ons, in Zaventem, dat jonge slechtvalkvrouwtje dat zich voerde met een restant van een houtduif. Maar we komen daar later op terug!
27/04
Vervolg op het uitkomen aan de ULB
Woensdag 24 april. Ter herinnering, een kuiken kwam vorige avond uit, terwijl we de eieren luidkeels hoorden roepen, op het moment dat het vrouwtje een eerste maaltijd ging halen om 8u24. Het is nu 10u45 en het vrouwtje komt terug. Het mannetje, dat ondertussen het broeden op zich had genomen, zet zich recht en laat ons een valkenkuiken zien dat nog maar net uit het ei gekropen is. Een tweede ei is dus uitgekomen onder het mannetje, wat eerder zeldzaam is. Het vrouwtje bedekt snel de twee kuikens en de twee eieren, waarvan we goed kunnen zien dat ze geprikt zijn (video 7).
25/04
Storing bij het uitzenden van de beelden van de ULB … op het moment van uitkomen!
Het gebeurt natuurlijk op het moment dat het niet zou moeten gebeuren… het uitzendsysteem van de camera van het nest van de ULB is maandag in panne gevallen, precies op het moment dat het uitkomen van de eieren verwacht werd. De verbinding werd pas vandaag hersteld. Maar gelukkig, het opnamesysteem bleef wel werken… dus hier zijn de beelden van de laatste dagen!
21/04
Valkenkuikens in Sint-Gillis en in Etterbeek!
We verwachten ze nu van dag op dag aan de ULB, maar in Sint-Gillis en Etterbeek, twee deelgemeenten van Brussel, zijn de kuikens goed en wel uitgekomen.
20/04
Binnenkort komen de valkjes in Ukkel uit!
Het koppel dat op de campus van Solbosch nestelt - op de top van het historische gebouw van de Universiteit van Brussel (ULB) – is daar al sinds 2019.
15/04
De twee valkjes van Ukkel zijn uitgekomen!
Het uitkomen van de 2 eieren van de slechtvalken in Ukkel werd vorige woensdag verwacht, na 32 dagen van incubatie. De eerste piepjes werden donderdag gehoord, Het uitkomen was dus nakend… maar we moesten tot zondagochtend wachten om het eerste valkje uit het ei te zien komen! Het tweede valkje prikte deze ochtend door zijn eischaal, een beetje voor zonsopgang.
12/04
Kom ze in levende lijve zien!!
Dit jaar bieden wij jullie opnieuw de gelegenheid aan om de 3 slechtvalkenfamilies te observeren op scherm (gsm, tablet, PC, tv) via het systeem van camera’s/ servers/encoders/streamers geïnstalleerd door specialisten: daar in de toren van een kathedraal, daar achter de klok van een kerk, daar bovenaan de klokkentoren van een historisch gebouw van een prestigieuze universiteit! De technologie is elke keer een uitdaging en… bijgevolg ook het budget. Want inderdaad, de gebruikte installaties hebben niets gemeen met de webcamera van een computer, dat toelaat om een babbeltje te slaan met tante Christine, die aan de andere kant van de straat gezellig in haar zetel zit. Enorme dankbaarheid gaat dus uit naar de instellingen die ons verwelkomen en die alle uitgaven voor het project “Valken voor iedereen” financieren.
10/04
De eieren piepen in Ukkel!
De eerste nestperiode van een koppel slechtvalken aan de kerk van Sint-Job in Ukkel dateert van de lente van 2015. Het mannetje is geringd! Door de code te ontcijferen weten we dat hij geboren is in april 2012, op de Sint-Romboutskerk in Mechelen. De afstand tussen Mechelen en Ukkel bedraagt 28 km.
09/04
Ze waren bijna verdwenen, het vervolg
Vanaf 1955 werden veel vogels dood aangetroffen in de landbouwgebieden van de Britse eilanden. Al snel werden ze in verband gebracht met nieuwkomers onder de persistente organische verontreinigende stoffen: aldrin en dieldrin die tot de trieste familie van cyclodiënen behoren. Deze stoffen zijn krachtige insecticiden die vooral worden toegepast bij het besproeien van zaden om deze – preventief – te beschermen tegen insecten. Het probleem is dat deze producten in hoge doses... dodelijk zijn, ook voor mensen. Dit werd waargenomen bij arbeiders of boeren die grote hoeveelheden van het product moesten verwerken.
08/04
Ze waren bijna verdwenen!
De prille geschiedenis van de slechtvalken is een bijzonder bewogen periode. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen dat een vogel die nu in alle uithoeken van Brussel nestelt, uit België verdween tussen het einde van de jaren ’60 en 1994. Maar wat gebeurde er precies?
05/04
Een nieuwe lente vol observatie
Een nieuwe lente, maar niet zomaar een lente! Exact twintig jaar geleden vestigde een koppel slechtvalken zich in het centrum van Brussel, op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

MARCH

27/03
Binnenkort een nieuw seizoen van observatie
...binnenkort een nieuw seizoen van observatie
Top