Blog

APRIL

20/04
Binnenkort komen de valkjes in Ukkel uit!
Het koppel dat op de campus van Solbosch nestelt - op de top van het historische gebouw van de Universiteit van Brussel (ULB) – is daar al sinds 2019.
15/04
De twee valkjes van Ukkel zijn uitgekomen!
Het uitkomen van de 2 eieren van de slechtvalken in Ukkel werd vorige woensdag verwacht, na 32 dagen van incubatie. De eerste piepjes werden donderdag gehoord, Het uitkomen was dus nakend… maar we moesten tot zondagochtend wachten om het eerste valkje uit het ei te zien komen! Het tweede valkje prikte deze ochtend door zijn eischaal, een beetje voor zonsopgang.
12/04
Kom ze in levende lijve zien!!
Dit jaar bieden wij jullie opnieuw de gelegenheid aan om de 3 slechtvalkenfamilies te observeren op scherm (gsm, tablet, PC, tv) via het systeem van camera’s/ servers/encoders/streamers geïnstalleerd door specialisten: daar in de toren van een kathedraal, daar achter de klok van een kerk, daar bovenaan de klokkentoren van een historisch gebouw van een prestigieuze universiteit! De technologie is elke keer een uitdaging en… bijgevolg ook het budget. Want inderdaad, de gebruikte installaties hebben niets gemeen met de webcamera van een computer, dat toelaat om een babbeltje te slaan met tante Christine, die aan de andere kant van de straat gezellig in haar zetel zit. Enorme dankbaarheid gaat dus uit naar de instellingen die ons verwelkomen en die alle uitgaven voor het project “Valken voor iedereen” financieren.
10/04
De eieren piepen in Ukkel!
De eerste nestperiode van een koppel slechtvalken aan de kerk van Sint-Job in Ukkel dateert van de lente van 2015. Het mannetje is geringd! Door de code te ontcijferen weten we dat hij geboren is in april 2012, op de Sint-Romboutskerk in Mechelen. De afstand tussen Mechelen en Ukkel bedraagt 28 km.
09/04
Ze waren bijna verdwenen, het vervolg
Vanaf 1955 werden veel vogels dood aangetroffen in de landbouwgebieden van de Britse eilanden. Al snel werden ze in verband gebracht met nieuwkomers onder de persistente organische verontreinigende stoffen: aldrin en dieldrin die tot de trieste familie van cyclodiënen behoren. Deze stoffen zijn krachtige insecticiden die vooral worden toegepast bij het besproeien van zaden om deze – preventief – te beschermen tegen insecten. Het probleem is dat deze producten in hoge doses... dodelijk zijn, ook voor mensen. Dit werd waargenomen bij arbeiders of boeren die grote hoeveelheden van het product moesten verwerken.
08/04
Ze waren bijna verdwenen!
De prille geschiedenis van de slechtvalken is een bijzonder bewogen periode. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen dat een vogel die nu in alle uithoeken van Brussel nestelt, uit België verdween tussen het einde van de jaren ’60 en 1994. Maar wat gebeurde er precies?
05/04
Een nieuwe lente vol observatie
Een nieuwe lente, maar niet zomaar een lente! Exact twintig jaar geleden vestigde een koppel slechtvalken zich in het centrum van Brussel, op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

MARCH

27/03
Binnenkort een nieuw seizoen van observatie
...binnenkort een nieuw seizoen van observatie
Top