Binnenkort komen de valkjes in Ukkel uit!
Het koppel dat op de campus van Solbosch nestelt - op de top van het historische gebouw van de Universiteit van Brussel (ULB) – is daar al sinds 2019.
In tegenstelling tot de andere slechtvalkparen, ligt hun territorium tussen verstedelijkte gebieden in het oosten en beboste gebieden in het westen. In feite is het voldoende om de Franklin Rooseveltlaan over te steken om over het Ter Kamerenbos te vliegen, dat een continuüm vormt met het Zoniënwoud tot aan Waterloo, dus over meer dan 10 km. Profiteert het slechtvalkenpaar van de nabijheid van deze natuurgebieden? Dat weten we niet, want als ze op jacht gaan, zijn slechtvalken moeilijk te volgen! En wanneer er een slechtvalk wordt waargenomen boven het Ter Kamerenbos, is het natuurlijk onmogelijk om te zeggen dat het om één van de slechtvalken gaat, die op de ULB nestelen. Het zou kunnen gaan om een rondtrekkende slechtvalk, hetzij omdat het nog niet volwassen is, hetzij omdat het nog op zoek is naar een eigen territorium. Of het zou een partner kunnen zijn van een ander broedend slechtvalkenpaar. Bovendien - nog iets bijzonders aan het koppel van de ULB - hebben ze de dichtste “buur” van alle koppels slechtvalken in Brussel. Een ander slechtvalkenpaar nest op zijn minst sinds 2010 op een toren van een kantoorgebouw op de Louisalaan, kant Ter Kamerenbos. De twee plaatsen liggen op zo’n 900 m van elkaar. Zo’n nabijheid is echt heel bijzonder. Nochtans zijn het niet de enige slechtvalken in Brussel, die op een modern gebouw nesten.
Laten we terugkeren naar het koppel van de ULB. Zoals hun wetenschappelijke ringen aanduideden: de twee partners zijn dezelfde sinds hun eerste nestperiode in 2019. Het vrouwtje is nu 10 jaar. Zij is geboren op 106 km van campus Solbosch, in Sittard, Nederland, om meer precies te zijn: op een industriële toren niet ver van Maastricht, in de Maasvallei.
Het mannetje werd in april 2012 uitgebroed op de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken. Dat was een bijzondere gebeurtenis! Het nest werd gevonden op 12 mei in de namiddag, per toeval, op een balkon van het gebouw, juist onder de vorstelijke koepel die de koninklijke crypte siert. “Per toeval” ontdekt? Ja! Het waren immers werklui die stellingen aan het zetten waren, die ineens oog in oog stonden met 4 kleine valkjes die weinig gelukkig waren hen te zien verschijnen. En wat te zeggen over de slechtvalkouders, in het bijzonder de moeder, die zonder ophouden alarmkreten riepen om de indringers weg te jagen – samen met hun metalen woud! Maar eind goed, al goed: het programma van de werken werd dadelijk aangepast en het nest is met succes uitgevlogen. En het is dus één van die vier valkjes die, zeven jaar later, een familie heeft gesticht in Solbosch.
Dit jaar heeft het vrouwtje slechtvalk van de ULB 4 eieren gelegd. Ze is teruggegaan naar het “normale” in vergelijking met haar uitzonderlijke grote legsels van 5 eieren in 2022 en 2023. Het eerste 2024 ei werd gelegd op 18 maart. Het broeden begon, zoals gewoonlijk, bij het leggen van het derde ei, op 21 maart. Mannetje en vrouwtje wisselen elkaar af, zoals te zien in de video’s in bijlage. De incubatietijd duurt 32 dagen bij slechtvalken. We zijn er dus bijna!
Video 1. 17 maart, het vrouwtje gaat de volgende dag haar eerste ei leggen; het mannetje komt haar een pimpelmees aanbieden.
Video 2. Het vrouwtje keert terug naar het nest.
Video 3. Het mannetje broedt, het vrouwtje komt het overnemen maar ze wacht een beetje tot het mannetje weggaat.
Video 4. Het broeden loopt ten einde, het vrouwtje keert terug om te broeden.