De twee valkjes van Ukkel zijn uitgekomen!

Het uitkomen van de 2 eieren van de slechtvalken in Ukkel werd vorige woensdag verwacht, na 32 dagen van incubatie. De eerste piepjes werden donderdag gehoord, Het uitkomen was dus nakend… maar we moesten tot zondagochtend wachten om het eerste valkje uit het ei te zien komen! Het tweede valkje prikte deze ochtend door zijn eischaal, een beetje voor zonsopgang.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat we dit gedrag observeren, maar elke keer weer is het een echt wonder!

Eerst is er de communicatie tussen het ei en de buitenwereld. Hoe bizar het ook lijkt, het ei piept luidkeels! Enfin, het kuiken, nog binnenin het ei, piept luidkeels! Dit is het eerste stadium van het fragiele uitkomingsproces. Deze stap zorgt voor het eerste contact tussen het kuiken en zijn ouders. We zien dan ook dat het gedrag van de ouders verandert. Het vrouwtje in het bijzonder, blijft lange tijd op haar eieren zitten.

Volgende stap: het kuiken draait zich om in het ei en doorprikt het membraan dat naar een luchtzak leidt, die zich in het “brede” uiteinde van het ei bevindt. Deze zak kan bijna 20% van het volume van het ei beslaan. Dat is zeer groot! Het valkje kan zich een beetje ‘ontplooien’ en begint te ademen. Maar bovenal zal deze nieuwe positie, in dit nieuwe volume, hem helpen om heel bewust de eischaal te doorprikken terwijl hij rond zijn eigen as draait. Hij is hiervoor uitgerust met een klein ‘gereedschap’: een kleine, heel harde uitstulping, op het uiteinde van zijn bek. Millimeter na millimeter, zal het slechtvalkje, dat rond zijn eigen as draait, door de kalkrijke membraan breken, die hem al 32 dagen - of een beetje langer -beschermd. Wanneer hij de test heeft voltooid, hoeft hij alleen maar met al zijn kracht te duwen, met behulp van zijn poten die dan nog helemaal geplooid zitten, om zo het “dekseltje” te laten openspringen! Het werk is uitputtend. Meerdere keren stopt hij even, uiteraard om uit te rusten. En dan begint hij opnieuw, want hij kan niet te lang gevangen blijven.

Wanneer hij uit het ei komt, is het valkje een echt bolletje. We zien het heel goed in het eerste deel van de video. Snel, maar rustig, zal hij zich ontplooien, zich op zijn buik zetten en … nog even uitrusten. Zijn dons is op dat moment nog helemaal nat. Hij moet snel opdrogen om geen kou te vatten.

En dan is het tijd voor de eerste maaltijd…

Video 1: De eerste seconden na het uitkomen, de valk lijkt opgerold een bal, zijn dons is helemaal nat, hij wordt beschermd en warm gehouden door zijn moeder.

Video 2: Vier uur later arriveert het mannetje bij het nest. Het vrouwtje maakt onmiddellijk plaats voor hem en hij ontdekt zijn eerste 2024 valkje. Bij het weggaan, laat het vrouwtje de uitgekomen eischaal rollen. We zien heel goed het brede uiteinde van het ei, helemaal uitgeprikt. Het dons van het valkje is bijna droog, maar het lijkt uitgeput te zijn. Zijn ogen zijn nog gesloten.

Video 3: Het vrouwtje arriveert met prooi, maar het kuiken is waarschijnlijk nog te uitgeput om een ​​eerste maaltijd te nuttigen. Ze zal de prooi daarom onder de camera verstoppen. Ze zal het later naar buiten brengen.

Video 4. Vanochtend om 7.40 uur werd het tweede kuiken geboren! Het is nog gedeeltelijk nat. Net als de dag ervoor komt het mannetje het begroeten. We kunnen nu de twee uitgekomen eieren zien.

Video 5 8:25 uur vanochtend, het is tijd voor de eerste maaltijd!

Top