4 kuikens in Sint Job in Ukkel!

4 eieren gelegd begin maart en 4 valkjes uitgebroed op 13 april te Ukkel. 100% succes dus voor bevruchting én uitbroeden voor het koppel slechtvalken van de klokkentoren van de kerk van Sint-Job in Ukkel.

Het eerste valkje kwam op 13 april rond 5u uit het ei. Het was toen bijna 48 uur geleden dat we hem in zijn ei hoorden piepen. Twee andere kuikens volgden snel. Het vierde komt ‘s namiddag uit zijn ei. De eerste video in de bijlage toont de lege eierschalen, “het deksel” – het stompe deel van het ei – enerzijds - dat letterlijk werd ‘ontdekselt’ van het hoofddeel van de eierschaal dat we duidelijk - aan de andere kant - kunnen zien liggen. Slechtvalkenouders helpen hun kuikens nooit om uit te komen. Ze evacueren enkel de lege eierschalen uit het nest. Om te voorkomen dat ze de aandacht trekken van potentiële roofdieren? Misschien.

Uit een ei komen is methodisch en langdurig werk dat waanzinnig veel energie van de kuikens vraagt. Ze komen helemaal nat uit het ei, de baarden van hun dons plakken aan elkaar wat de indruk kan wekken dat ze bedekt zijn met stekeltjes! Op de bijgevoegde foto's is dat duidelijk te zien.

De valkjes zijn zo uitgeput door het uitkomen dat ze enkele uren onbeweeglijk blijven liggen, terwijl hun moeder ze intens broedt zodat ze zo snel mogelijk uitdrogen en vooral niet koud worden!

Video 1 toont het moment waarop ze de eerste keer gevoed worden, om 13u44. De vadervalk arriveert, na zichzelf al roepend te hebben aangekondigd, bij de ingang van het nest en geeft dadelijk een prooi door aan zijn vrouwtje. Hij plukt het grootste deel van de prooi en snijdt de kop af. De moeder slechtvalk kan dus, gemakkelijk en zonder tijd te verliezen, haar valkjes bekje-per-bekje geven.

Het weer is vandaag zacht in Brussel, dus het vrouwtje kan haar kuikens een paar minuten alleen laten om de prooi weg te brengen (zie video 2) en om, waarschijnlijk, haar vleugels een beetje te strekken. Maar haar afwezigheid is van zeer korte duur. Een ei moet nog uitkomen. Het moet nog warm worden gehouden. De moeder keert daarom snel terug naar haar kuikens en bedekt ze zorgvuldig door haar verenkleed om hen heen te schikken (zie video 3).

Nieuw uitje om 16u15 uur, eveneens snel en het vrouwtje keert terug naar haar 4 kuikens (zie video 4).

Zoals een ornitholoog zich herinnert, is het de achtste lente dat er slechtvalken in Ukkel worden geboren!

Top