Een eekhoorn-valk

Hebben jullie al eens horen zeggen dat slechtvalken voorraden aanleggen? Ja, die super predator die in staat is om zijn prooi te onderscheppen terwijl hij met 400 km per uur naar beneden suist, heeft dus de gewoonte om hier en daar vogels te verstoppen die hij in volle vlucht heeft gevangen.

U gelooft  het niet? Lees dan verder en bekijk vooral goed de bijgevoegde foto's. Dit is het echte leven! Dit speelt zich zondag af, 25/04/2021, in de Sint-Jobkerk. Het is 17u50. Het vrouwtje slechtvalk zit op uitkijk op de wijzerplaat van de klok van de toren die haar 4 valkjes herbergt. Plots vliegt ze weg en verdwijnt al snel in de verte. Ze is zeker op jacht gegaan. Het is het einde van de dag, de kuikens moeten nog een laatste maaltijd krijgen voor het nacht wordt. Het mannetje blijft op de klokkentoren, hij komt niet tussen. Om 18u55 keert het vrouwtje terug. Met lege poten. Ze heeft dus niets gevangen. Ze strijkt neer bij de ingang van het nest (foto 1). Daar blijft ze een paar minuten zitten. Dan gaat ze naar binnen en voegt zich bij haar valkenkuikens. Snel komt ze terug buiten. Ze zet zich op de koperen wijzers van de klok en kijkt gedurende enkele minuten naar het Sint-Jobplein (foto 2). En dan, stijgt ze op, vliegt rondom de klokkentoren, komt terug naar de zijkant van de gevel en landt direct bij de ingang van één van de "duivengaten" die zich enkele meters onder het nest bevinden.  

Het plaatsje is smal en diep. Het vrouwtje slechtvalk verdwijnt er bijna volledig in (foto 3). We kunnen enkel nog maar het puntje van haar staart zien uitsteken (foto 4). Ze lijkt iets te zoeken (foto 5). We denken dat ze het gevonden heeft! En dan, trekt ze zich terug, ze stapt achteruit uit het gat (foto’s 6, 7 en 8). Op een gegeven moment draait ze zich om, of beter gezegd: probeert ze zich om te draaien (foto’s 9 en 10). Niet gemakkelijk, het gat is zo smal! Eindelijk is het haar gelukt, haar profiel verschijnt met een prooi die bijna helemaal gepluimd is (foto 11). Waarschijnlijk een lijster. Ze stort zich in de leegte, vliegt weer een toer rond de de klokkentoren en vervoegt zich bij haar kroost. Het is 19u29, etenstijd voor haar 4 valkenkuikens (video 1) !

Ze ging dus gewoon naar de koelkast om het avondeten te halen!

Waarom dergelijk gedrag? Uiteraard om er zeker van te zijn dat er altijd voedsel beschikbaar is om de valkenkuikens te voeren. Slechtvalken kunnen inderdaad vrijwel niet jagen als het regent. Hun verenkleed wordt nat, zwaarder en verliest daardoor zijn buitengewone eigenschappen. Anticiperen op slechte dagen ...door voorraden aan te leggen, is dit dan de strategie van de slechtvalken? Net zoals een eekhoorn hazelnoten verbergt om het slechte seizoen te overleven?! Maar het is prachtig weer deze zondag! Bijna 3 weken lang was er geen druppeltje regen te bemerken in Brussel. Het is dus niet enkel op slechte weersomstandigheden dat u zich moet voorzien als u een slechtvalk bent. Ieder moment kan u dus met lege poten terug komen van een jacht en daarom kan het hebben van een voedselreserve een kwestie zijn van de overleving van de valkjes. En wat meer is, de voorradige prooi is al geplukt! Het enige wat u nog hoeft te doen is de prooi naar het nest te brengen en de valkjes voeren. Maar dat is wel nog een pak werk!

Top