Een valkje van 2020 nestelt in Sint-Gillis

Het nest slechtvalken in Ukkel telde vorig jaar 2 vrouwtjes en 1 mannetje. Paddadadaam … deze laatste werd gisteren gespot, zittend op de toren van het stadhuis van Sint Gilles, een van de 19 deelgemeenten van Brussel. Hoe werd hij geïdentificeerd? Dankzij de inscriptie op zijn ring, door de telescoop toen hij bij de ingang van het nest zat!

Deze jonge slechtvalk heeft zich dus niet ver van zijn geboorteplaats gevestigd, aangezien er nog geen 3,5 km tussen beide locaties zit. Natuurlijk, niets zegt ons dat hij niet - in het interval - honderden kilometers doorkruist heeft, voor hij terugkwam naar Brussel.

Maar wat doet hij dus in Sint-Gillis deze jonge valk? Hij nest! Hij plant zich dus voort hoewel hij nauwelijks één jaar oud is. Dit is echt héél bijzonder. Normaalgezien, is een slechtvalk pas ‘volwassen’ als hij 2 jaar oud is. Wat niet betekent dat hij automatisch nest als hij 2 jaar is. Verre van. Tot op de dag vandaag, is er maar één geval opgetekend van een mannetje slechtvalk dat zich met één jaar voorplantte. Het gaat om een valk geboren in 2002 in de Maasvallei en die, tussen 2003 en 2008, op de beroemde rotsen van Marche-les-Dames broedde, een tiental kilometer stroomafwaarts.

Jonge valken hebben als bijzonderheid dat ze een verenkleed hebben dat verschilt aan dat van volwassenen. Waarschijnlijk een indicator voor territoriale volwassen valken: “kijk, mijn verenkleed: ik ben nog niet geslachtsrijp, ik been geen concurrent”. Vermijd het vechten maar! Dat onvolwassen verenkleed, dat kennen jullie eigenlijk goed. Het is niet meer of niet minder dan hun juveniel verenkleed, dat we observeren op het moment dat een jong valkje het nest verlaat. Maar toch ook niet helemaal hetzelfde…in feite zijn de kleuren van zijn pluimen in de tussentijd afgenomen door de UV-straling. Het mooie kastanjebruine-chocolade kleurige van de rug is nu een dofbruin geworden. Ook de helder beige randjes, zijn wat rossig geworden, de borstveren, de broek, de stuit … beigegeel nu en zonder glans.

De jonge Ukkelse valk is een koppel met een volwassen niet-geringd vrouwtje. We weten dus niet waar ze vandaan komt, noch wat haar leeftijd is, maar we weten dat … ze niet hetzelfde vrouwtje is dat de laatste 4  jaren in Sint-Gillis broedde. En eigenlijk, dat vrouwtje was geringd op een natuurlijke rots van de prachtige Semmois-vallei, op de grens Namen – Luxemburg.

We kunnen dus concluderen dat beide partners van het koppel in Sint-Gillis veranderd zijn ten opzichte van 2020. Verassend!

En wat gebeurt er nu concreet ten neste Sint-Gillis? Eh bien, het koppel broedt drie eieren sinds ten minste twee weken. De exacte datum is niet gekend want het nest is (nog niet) onder video-observatie. Nu is de logische vraag of de eieren zullen uitkomen of niet? Het koppel is gevormd, dat is zeker. De twee partners broeden, dat is een feit. Maar zijn de eieren wel bevrucht? Natuurlijk weten we het niet; we moeten maximum nog 3 weken wachten om dit te constateren (of niet)…Het zal dan wel de eerste keer zijn dat er valkjes uit de eieren komen sinds de aankomst van een koppel slechtvalken in Sint-Gillis, nog nooit zijn daar eieren uitgekomen.

Wordt vervolgd!

 

Video 1: Het nieuw vrouwtje van Sint-Gillis broedt 3 eieren uit (video DV).

 

Top