Uitzonderlijke broedperiode en beelden uit de ULB!

Het minste wat we kunnen zeggen is dat het een bijzondere lente is voor het slechtvalkenkoppel dat al sinds 2019 in de ULB huist.

Deze ommekeer van gebeurtenissen kan je nalezen in de blog van 05/04 (link naar: Seizoen 2022: opgepast voor je ogen! - Valken voor iedereen 2022), de blog van 06/04 (link naar: ‘t Was genoeg om erover te praten! - Valken voor iedereen 2022) en van 20/04 (link naar: Omslag aan de ULB! - Valken voor iedereen 2022).

We waren ons dus bewust van het feit dat het slechtvalkenkoppel, na het verlaten van de klokkentoren van het historische gebouw aan de universiteit - om te gaan nestelen in een kerktoren op een paar honderd meter afstand - terugkeerde naar zijn "traditioneel" nest. Op 20 april, donderslag, liggen er 3 eieren in het ULB-nest (video 1)! We kunnen daarom gemakkelijk denken dat het vermoedelijke nest in de Sint-Adrianuskerk mislukt is en dat het paar een tweede eierlegging probeert. Soortgelijk gedrag is bekend in gevallen van voortijdig falen van het nest. Als de eieren tijdens de eerste dagen van het broeden "verloren" gaan, kan het vrouwtje slechtvalk in de buurt een tweede legsel beginnen. Het kenmerk van dit tweede legsel is dan dat er minder eieren worden geteld dan bij het eerste legsel. Drie eieren aan de ULB, dit bevestigt dus de hypothese.

Maar…neen ! Video 2 van 22/04 toont…4 eieren. En video 3 van 24/04 toont zelf…5 eieren. Een legsel van 5 eieren is uitzonderlijk voor een slechtvalk! En nu gaat het om een tweede legsel, ongelooflijk!

Dat gezegd hebbende, het ULB slechtvalkvrouwtje heeft al eens 5 eieren gelegd! Dat was afgelopen voorjaar. Eén ei ging echter stuk aan het begin van de broedperiode, terwijl een ander niet uitkwam. Drie valkjes vlogen er eind mei uit. We weten dat bij slechtvalken belangrijke legsels, bijzondere legsels, gelegd worden door uitzonderlijke vrouwtjes en dat dit niet te wijten is aan het feit dat het voedsel al dan niet punctueel en plaatselijk overvloedig aanwezig is, zoals wel het geval is bij veel soorten uilen. We kunnen dus de broedperiode van een bijzonder vrouwtje aan de ULB observeren!

En het mannetje in dit alles? Zijn rol is essentieel bij het broeden, het voeren van de valkjes, de jacht. Bij slechtvalken is het verdelen van taken tussen mannen en vrouwen een realiteit. De investering van beide partners is essentieel voor het broedsucces. Natuurlijk speelt het mannetje ook een essentiële rol bij …de bevruchting van de eieren. Video 1 legt een zeldzame reeks vast: een paring bij de ingang van het nest! Bewijs dat het mannetje op zijn minst deze cruciale rol inderdaad vervulde!

Dus waar zijn we vandaag aanbeland bij het koppel van de ULB?

Hetzelfde paar als sinds 2019 begon rond 15 april aan een (tweede?) nest.

Het vrouwtje heeft 5 eieren gelegd.

Het uitbroeden van de eieren begon op 21 april Het uitkomen wordt verwacht rond 22 mei. In 18 jaar monitoring van slechtvalken in Brussel zal dit de eerste keer zijn dat zo'n laat nest wordt waargenomen. Wordt vervolgd, live!

Video 1. 20/04, paring bij de ingang van het nest!

Video 2. 22/04, het vrouwtje heeft net haar vierde ei gelegd.

Video 3. 04/24, 5 eieren in de ULB! Video 4. 06/05, aflossing bij het broeden; Het vrouwtje keert terug naar haar eieren Video 5. 07/05, nieuwe aflossing bij het broeden.

Top