De kuikens in Sint-Pieters-Woluwe worden een eerste maal gevoerd en het vervolg van het uitkomen van de eieren!

Gisterennacht zag een tweede valkje het levenslicht op de top van de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe.

Om 05u50 ‘s ochtends, is het mannetje naar het nest gekomen om een eerste prooi te brengen, een lijster of eerder waarschijnlijk een merel, zodat het vrouwtje het te bek kon geven aan de nieuwgeborenen (video 1). Maar het vrouwtje lijkt niet van plan ze te voeren. Ze draait rond boven haar twee kuikens met het helemaal gepluimde karkas in het puntje van haar bek! Het zal niet voor nu zijn.

Twee uur later, ligt het karkas nog steeds ergens in het midden van het nest. En het vrouwtje prutst nog steeds. Ze scheurt kleine stukjes vlees af, maar voert ze nog steeds niet echt (video 2). Een beetje later is het goede moment! Het vrouwtje heeft het nest verlaten met de prooi. We kunnen dus heel goed de kuikens zien waarvan het dons nu helemaal opgedroogd en zijdeachtig is, net zoals de twee eieren die nog moeten uitkomen. Het wijfje prutst nog wat verder aan de prooi en keert terug naar haar valkjes die ze met grote voorzichtigheid voert. Dan keert ze de camera haar rug toe, een prachtige opname, het zal voor de volgende keer zijn (video 3).

Zodra de kuikens gevoert zijn, gaat het vrouwtje weer op het nest slapen om ervoor te zorgen dat haar kroost geen kouvat.

Om 08:50, vertoont ze opnieuw een opmerkelijk gedrag. Na gisteren de organische resten, die in de uitgebroedde eischaal achtergebleven waren, ingeslikt te hebben, eet ze nu stukje bij stukje de eierschaal zelf op (video 4). Uiteraard een goede bron van calcium. Niets wordt verspild in de Natuur!

Nog twee valkjes moeten uitkomen in Sint-Pieters-Woluwe, maar ’t blijft het begin van 6 weken intense zorg voor het uitvliegen! In tussentijd gaan de kuikens van een dertig gram naar 750 g of 1 kg als het om respectievelijk een mannetje of een vrouwtje gaat. Bij slechtvalken in feite, zoals bij de meeste roofvogels, zijn de vrouwtjes qua grootte, postuur en gewicht beslist belangrijker dan hun partner. Studies uit Australië besluiten dat dit hen een onmisbaar voordeel geeft bij de verdediging van hun netst tegen roofdieren of … concurrenten. Valken, en in het bijzonder slechtvalken, zijn in feite zeer territoriaal. Tot voor kort dacht men dat het enige, of het belangrijkste voordeel van dit dimorfisme, het feit was dat men op een grotere verscheidenheid van prooien kon jagen. Men kan dus aannemen dat het laatste dus secundair is, maar toch reëel!

Video 1. Het mannetje brengt een eerste prooi naar de kuikens van Sint-Pieters-Woluwe.

Video 2. Prutsen en voeren zijn niet hetzelfde!

Video 3. Uiteindelijk het eerste voer-moment!

Video 4. Het wijfje eet stukjes van de eierschaal.

Top