Uitvliegen nakend in Ukkel
De valkjes van de Sint-Jobkerk in Ukkel werden uitgebroed op 14 en 15 april. Ze zijn dus bijna zes weken oud. En zes weken, dat is juist de tijd die nodig is voor een valkje – dat bij uitkomen zo’n dertig gram weegt en bedekt is met dun, wit dons – om zich te ontplooien tot de snelste vogel van de wereld. Binnenkort zijn we getuige van een bijzonder belangrijke en bewogen fase: het uitvliegen van de jongen. En het minste wat we kunnen zeggen is, dat die stap niet zonder risico is. De valkjes die, sinds ze uitgekomen zijn, goed opletten om niet te vallen, zullen zich van de ene op de andere dag in een leegte werpen van meer dan tientallen meters hoog. We weten niet wat dit mechanisme in gang zet. Is het een hormonaal signaal? Dat zou kunnen.
Een grote nieuwigheid in Ukkel deze lente! Een nieuwe camera werd in februari in het nest geïnstalleerd om deze belangrijke stap te filmen. De nieuwe camera filmt de ingang van het nest, van binnen naar buiten toe. We zien dus de valkjes, en eventueel hun ouders, bij de ingang van de klok, omkadert door de wijzerplaat van de klok, die zo symbool staat voor deze plaats.
Sinds enkele dagen, slaan de twee Ukkelse valkjes bijna heel de dag de hemel gade, flapperen ze met hun vleugels om hun spieren te ontwikkelen, springen ze, naderen gevaarlijk de leegte en slapen weer. De beide video’s tonen deze gedragingen in detail.
Ondertussen komen de ouders natuurlijk nog de valkjes voeren. Maar minder en minder vaak. Handelen ze op die manier om het uitvliegen van de jongen uit te lokken? Dat is mogelijk.
Weldra zullen de twee valkjes het nest verlaten. Neen, niet om voor de eerste maal uit te vliegen, maar om te poot de omgeving te onderzoeken. De omgeving? Welke omgeving? De wijzerplaat en de wijzers van de klok, natuurlijk! Deze fase zal waarschijnlijk niet langer dan 2-3 dagen duren. Wees aandachtig, het is een hele vertoning! Daarna zullen ze de grote sprong wagen!
En de grote sprong is gewaagd voor de jonge slechtvalken. Want als ze er niet in slagen om direct een luchtstroom “te pakken” te krijgen om hen in de lucht te tillen; of als ze er niet in slagen om op een hoogte te landen, zullen ze naar de grond toe zweven. En wanneer ze op de grond zijn, hebben ze geen enkele kans meer om op te stijgen in de lucht en weg te vliegen. Ze zijn immers nog niet gespierd genoeg om weg te vliegen; ze zijn ook nog niet ervaren genoeg. De eerste keer dat ze uitvliegen moet dus goed zijn!
Wat gebeurt er wanneer een valkje faalt en op de grond terecht komt? Er zijn twee mogelijkheden: ofwel komt hij om van de honger, ofwel wordt hij opgepeuzeld door een roofdier, zoals een vos. Dat is de natuur. Maar in Brussel gebeurt het niet op die manier. De slechtvalken zijn zo gekend bij de inwoners, dat een jonge valk alle kans heeft om onmiddellijk in veiligheid gebracht te worden. Wat te doen: 1) vermijden dat hij platgereden wordt door een voertuig, dus hem “vastzetten”om ervoor te zorgen dat hij niet de straat op rent! 2) ervoor zorgen dat hij niet opgepeuzeld wordt door een hond. Hoe doe je dat? Simpelweg, door hem naar een muur te drijven door kalm in zijn richting te lopen. Hij weet niet wat hem overkomt! Volgende stap, bellen naar de Vogelbescherming of de brandweer van Brussel die een speciaal en bijzonder team heeft: het Animal Rescue Team. Vervolgens kan ervoor gezorgd worden dat hij zo snel mogelijk weer op een hoogte wordt geplaatst, in het nest of op een naburig dak, om dan … voor een tweede maal een eerste keer uit te vliegen!
Video 1 en video 2 blog 25052024. De twee valkjes van Ukkel zullen binnen enkele dagen uitvliegen. Ze oefenen hun spieren en nemen de lucht waar.