Valkenkuikens in Sint-Gillis en in Etterbeek!

We verwachten ze nu van dag op dag aan de ULB, maar in Sint-Gillis en Etterbeek, twee deelgemeenten van Brussel, zijn de kuikens goed en wel uitgekomen.

In Sint-Gillis, nestelt het slechtvalkenpaar in de toren van het stadhuis. Het gebouw is prachtig, versierd met beelden die tegelijk monumentaal en elegant zijn. De slechtvalken zijn er al sinds 2013, maar het eerste broedsel dateert van 2017. Toch werd er nog geen enkel kuiken geboren voor de lente van 2022. Geen enkele objectieve verklaring kan hiervoor gegeven worden. In 2022 zijn er vier valkjes uitgevlogen in Sint-Gillis, en zelfs vijf in 2023.

En er komt een vervolg op dit verhaal, want een eerste valkje werd uitgebroed deze donderdag op 18 april. Anderen zullen hoogstwaarschijnlijk nog uitkomen, of zijn al uitgekomen, maar zitten goed verstopt onder hun moeder.

In de Sint-Antoniuskerk van Etterbeek, zijn ze met zijn vieren en werden rond vorig weekend uitgebroed. Op 16 maart, tijdens een observatiesessie vanop het pleintje – opgelet! Een vrouwtje, geringd in Nederland, landt op een kruis dat de klokkentoren siert. Omdat het mannetje opdat ogenblik broedt – dat weten we omdat hij van tijd tot tijd zijn hoofd opricht achter het kozijn dat het nest beschermt – kunnen we gemakkelijk vaststellen dat het niet meer om hetzelfde vrouwtje gaat als in 2023. Hé neen! Want op hetzelfde moment komt er een slechtvalkvrouwtje aanzetten, die het gemunt heeft op wat een indringster blijkt te zijn! Maar ze hoeft het leven niet te laten, dankzij het “officiële” vrouwtje dat luidkeels roept, terwijl ze aankomt suizen. Dat laatste laat de bezoekster toe om te begrijpen in welk levensgevaar ze verkeert en om net op tijd (vlak voor de botsing) weg te vliegen. Omdat hij zijn partner hoort roepen, komt het mannetje uit het nest. Maar hij keert er snel terug, want bij slechtvalken is het aan de vrouwtjes om het territorium te bewaken.

Geen indringster vandaag in Sint-Antonius, maar een vrouwtje die haar vier kuikens te bek geeft, terwijl het mannetje zich vlakbij schoonmaakt, om dan prompt op jacht te vertrekken!

Wordt vervolgd!


Video 1. Het mannetje slechtvalk van Etterbeek poetst zich juist naast het nest (video DV)

Video 2. Het slechtvalkmannetje van Etterbeek gaat vlug zien wat er in het nest gebeurt (video DV).

Video 3. Het mannetje slechtvalk van Etterbeek poetst zich op een stenen ornament van de klokkentoren.

Video 4. Pluimen gepoetst! Het mannetje slechtvalk van de Sint-Antoniuskerk van Etterbeek vertrekt terug op jacht (video DV).

Top