Binnenkort komen de eieren in Ukkel uit!

In 2013 wordt de aanwezigheid van slechtvalken in de Sint-Jobkerk in Ukkel voor het eerst vastgesteld. Een koppel wordt er frequent waargenomen in de lente, maar niets meer.

De valken zijn er de volgende lente terug. Hun gedrag geeft aan dat ze er proberen te nestelen. We zijn erg hoopvol, maar uiteindelijk worden er geen kuikens gezien.

2015 is een goed jaar! Het paar nestelt en brengt 4 valkjes groot. Een mooie primeur in deze gemeente in het zuiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sindsdien nestelen de slechtvalken elk voorjaar met succes in Ukkel. Het mannetje is hetzelfde sinds 2015. Hij werd geboren en geringd in april 2012 op de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De afstand tussen Mechelen en Ukkel is 28 km. Het vrouwtje werd in het voorjaar van 2016 geringd in Sint Job, tegelijk met haar valkjes. We kennen haar geboorteplaats of haar datum van uitkomen dus niet. Maar aangezien zij in het voorjaar van 2016 al in volwassen verenkleed is, weten wij dat zij ten laatste in 2014 geboren is.

Dit jaar legde het slechtvalkvrouwtje van Ukkel haar eerste ei op 4 maart. Het tweede op 7 maart, het derde op 9 maart en het vierde en laatste op 11 maart. Met perfecte regelmaat dus, aangezien slechtvalken hun eieren leggen met tussenpozen van 48 uur. Inderdaad, dit is de minimale tijd voor de vorming van een ei in de eileider van het vrouwtje. Elk ei weegt ongeveer veertig gram; het vrouwtje zal daarom in een paar dagen meer dan een tiende van haar gewicht "produceren"!

Het broeden - of de incubatie - begint niet van zodra het eerste ei gelegd is, anders zou het eerste kuiken een week voor het laatste kuiken uitkomen. Het verschil in leeftijd - en dus in grootte - zou dan enorm groot zijn tussen de valkjes van hetzelfde nest. Dit zou zeer waarschijnlijk erg moeilijk zijn voor de ouders, omdat zij dan een pasgeboren kuiken permanent en beetje-bij-beetje zouden moeten voederen, terwijl de oudere kuikens dan al een niet te verwaarlozen andere zorg nodig hebben!

In Ukkel begonnen ze dit voorjaar dus te broeden op 9 maart. Precies zoals in de lente van 2021! Sindsdien broeden de ouders constant en om de beurt op de eieren (video 1). Bij de slechtvalken broeden zowel de mannetjes als de vrouwtjes! In deze periode is er weinig activiteit in het nest, behalve dat de broeder/broedster er altijd goed op let om de eieren zeer regelmatig te keren. Dit is een noodzakelijke handeling om een ​​goede verdeling van de warmte in de eieren mogelijk te maken. Maar ook om te voorkomen dat de interne vliezen van het ei aan elkaar gaan kleven en de gasuitwisseling tussen het embryo en de buitenkant belemmert.

9 maart, 32 dagen broeden, tellen, het uitkomen van de eieren zou dit weekend moeten beginnen!

Video 1 Het mannetje en vrouwtje wisselen elkaar af op de 4 eieren.

Video 2 Vogels draaien hun eieren meerdere keren per dag voorzichtig om.

Video 3 Het mannetje, veel kleiner dan het vrouwtje, heeft nog steeds moeite om de 4 eieren helemaal te bedekken.

Top