Seizoen 2022: opgepast voor je ogen!

Dit voorjaar nodigen we u voor het 18e achtereenvolgende jaar uit om samen met ons de details van het nestseizoen van de slechtvalken in Brussel te observeren!

Er wordt nog steeds geteld; het huidige aantal broedparen ligt nu rond de 12. Er zijn dit jaar geen nieuwe gevallen gemeld, maar er kunnen nog steeds verrassingen zijn!

Vier van deze 12 broedparen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Dit zijn de slechtvalken van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het hart van Brussel, de Sint-Jobkerk in Ukkel, de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en het historische gebouw van de Solbosch’ campus van de universiteit van Brussel (ULB).

Zo zullen we samen en in detail het natuurlijk verloop van het nestgebeuren van een kwart van de slechtvalkkoppels in Brussel ontdekken. Een kwart? Niet helemaal. Het koppel dat zich in de ULB (Solbosch’ campus) gevestigd had, is verhuisd! Ze nestelen nu in de klokkentoren van de Sint-Adriaankerk, 650 m verder ten zuidoosten. Zoiets werd nog niet eerder waargenomen! Waarom verhuisden ze? Dat weten we niet. De nestplaats op Solbosch is absoluut schitterend. Het is goed georiënteerd: naar het noord-noordoosten en daarom beschut tegen de meest heersende winden en de regen die uit het westen komt. Het torent boven het landschap uit, waardoor valken hun jachtgebied goed kunnen observeren. Het is totaal ontoegankelijk voor "terrestrische roofdieren". Ideaal!   De camera en het opnamesysteem van Solbosh zijn echter nog steeds in bedrijf, hoewel niet verbonden met het internet. Als het nest door de ene of de andere valk toch nog wordt bezocht, kunnen we deze informatie achterhalen en delen.

De andere drie paren nestelen inderdaad in hun “officiële” nest. Bij de kathedraal is de camera die het nest filmt vervangen door een model van de nieuwste generatie, voor nog meer gedetailleerde observaties. In Ukkel zal er een extra camera aan de ingang van het nest worden aangesloten wanneer de valkjes bijna uitvliegen. Dit zal het mogelijk maken om hun spieroefeningen op de rand van het nest te observeren, of hun evenwichtsoefeningen op de wijzerplaat van het uurwerk dat de klokkentoren siert. In Sint-Pieters-Woluwe werd ook de camera vervangen omdat de vorige de tand des tijds begon te ondergaan en de vervelende neiging had om af en toe kapot te gaan.

De Valken Observatiepost aan de kathedraal zal dit voorjaar niet opnieuw worden geïnstalleerd. Het einde van de financiële steun van onze historische particuliere sponsor is de oorzaak. Het hele programma wordt daarom momenteel gefinancierd door publieke partners, aangevuld met actietarieven aangeboden door specialisten die ons in staat stellen deze observaties elk voorjaar uit te voeren. Hartelijk dank aan allen (link naar de partnerpagina: Valken voor iedereen - Slechtvalken in Brussel 2022)!

In Ukkel begonnen ze te broeden op 8 maart, precies zoals vorig voorjaar! Incubatie van 32 dagen, het uitkomen zou op 9 april moeten beginnen. Dus nog een paar dagen geduld!

Goede observaties gewenst!

Top