Kom ze in levende lijve zien!!

Dit jaar bieden wij jullie opnieuw de gelegenheid aan om de 3 slechtvalkenfamilies te observeren op scherm (gsm, tablet, PC, tv) via het systeem van camera’s/ servers/encoders/streamers geïnstalleerd door specialisten: daar in de toren van een kathedraal, daar achter de klok van een kerk, daar bovenaan de klokkentoren van een historisch gebouw van een prestigieuze universiteit! De technologie is elke keer een uitdaging en… bijgevolg ook het budget. Want inderdaad, de gebruikte installaties hebben niets gemeen met de webcamera van een computer, dat toelaat om een babbeltje te slaan met tante Christine, die aan de andere kant van de straat gezellig in haar zetel zit. Enorme dankbaarheid gaat dus uit naar de instellingen die ons verwelkomen en die alle uitgaven voor het project “Valken voor iedereen” financieren.

Maar het project gaat verder dan de observaties van de intimiteit van de nesten van de bovengenoemde slechtvalkfamilies. Wij nodigen jullie van harte uit om ze in het echt te komen observeren!

Natuurlijk gaan we niet naar boven in de klokkentoren om de kleine valkjes te aaien! Het gaat hier om wilde dieren, waarvan je het gedrag niet moet verstoren. Toch is het mogelijk om vanaf het voetpad, met het blote oog of met behulp van krachtige telescopen, de ouders waar te nemen, die hoog boven het nest rondcirkelen, om dan plotseling – in duikvlucht – te landen op de windhaan, die de klokkentoren siert, alsof ze even die majestueuze haan gezelschap komen houden. Terzelfdertijd, kan je ook observeren hoe de slechtvalken voedselvoorraden aanleggen voor hun jongen, door prooien die ze net gevangen hebben, te verstoppen op het gebouw. En verder is het bij valken, zoals bij alle andere vogels, een noodzakelijke bezigheid om hun verenkleed te onderhouden. Het is dus geen zeldzaamheid om een slechtvalk, gezeten op een stenen ornament van de kerk, te aanschouwen terwijl hij met zijn bek elk van zijn pluimen ‘kamt’. Later in het seizoen, wanneer de valkjes uitgekomen zijn, en wanneer ze pluimen beginnen krijgen en ze dus rondwandelen in het nest, kan je zien hoe ze de hemel afturen en hoe hun ouders voedsel komen aanbrengen. Een heel spektakel dus!

We stellen u voor om ons op de volgende datums te ontmoeten:

Ukkel: Sint-Jobplein

zaterdag 13/04/2024 van 16u30 tot 18u30

zondag 14/04/2024 van 16u30 tot 18u30

zondag 21/04/2024 van 16u30 tot 18u30

zondag 12/05/2024 van 16u30 tot 18u30

zondag 19/05/2024 van 16u30 tot 18u30

ULB Hégerlaan (langs de kant van de Franklin Rooseveltlaan)

dinsdag 14/05/2024 van 12u00 tot 14u00

dinsdag 28/05/2024 van 12u00 tot 14u00

Elke keer zullen er krachtige telescopen ter beschikking staan om de valken van zo dichtbij mogelijk waar te nemen, maar evenzeer om ze te fotograferen dankzij een opstuk dat toelaat uw smartphone aan te sluiten. Affiches zullen ook beschikbaar zijn.

Daarnaast toont een scherm in de vitrine van de Espace Photo winkel (32, Sint Job Plein) live en doorlopend beelden uit van de familie Slechtvalken van Ukkel. Een geweldige manier om contact te houden!

Top