Binnenkort vliegen ze uit in Ukkel, nog een beetje geduld bij de kathedraal!

De 4 valkjes van de Sint-Jobkerk van Ukkel werden op 13 april uitgebroed. Aangezien de groeiperiode van een slechtvalk 6 weken duurt, is het uitvliegen van de valkjes gepland voor aanstaande woensdag 25 mei. De camera die de ingang van het nest filmt is daarom aangesloten in plaats van de camera die tot nog toe het gezin filmde. De beschikbare ruimte in dit deel van het nest is echter zeer beperkt. Deze camera geeft daarom beelden van mindere kwaliteit weer en kan niet worden georiënteerd. We beloven dat we komend voorjaar zullen proberen om een nieuw systeem op te zetten.

Het was deze zondag ook mogelijk om publiekelijk de valkjes gade te slaan op “het balkon”. Ze blijven daar lange uren naar de lucht turen, of juist naar beneden, de passage van de tram en … de kermis, die sinds een week op het Sint-Jobplein neergestreken is. Het lawaai is oorverdovend, kinderen lachen en schreeuwen en nochtans lijken de valken duidelijk niet gestoord. Ze staan er helemaal boven, hoog in hun toren! Maar vooral, bruist het altijd van leven op Sint-Job, de valken zijn gewend aan beweging. Meer nog, hun domein, dat is de lucht! Ze hebben dus weinig te maken met wat er op de grond gebeurt.

De vierling uit Ukkel besteden daarom hun tijd met het observeren van hun nieuwe omgeving, afgewisseld met lang hectisch vleugel-geklapper (video 1). Het is nodig om spieren te kweken voor de grote sprong!

Over een paar uur, in 1-2 dagen, zullen de valkjes wat evenwichtsoefeningen uit voeren, al wandelend-springend op de wijzers- en wijzerplaat van de klok dat het nest omringt. Rillingen en emoties gegarandeerd. Maar ook prachtige mogelijkheden om ze vanaf het plein te fotograferen. Misschien een kleine opmerking terloops, maar sommige fotografen klommen op het dak van een naburig gebouw om betere foto’s te maken dan anderen. Dat is dom en triestig, er zijn geen andere woorden voor.

Het vrouwelijke valkje van de kathedraal is vier dagen jonger dan de Ukkelaars. Ze moet dus begin volgende week uitvliegen. Vrijdagnamiddag heeft ze voor het eerste keer het platform verlaten waarop ze geboren was. Nu wandelt ze dus rond op het balkon (video 2), regelmatig uit het oog van de camera! Maakt u zich dus maar niet ongerust, ze is nog steeds goed en wel in haar “nest”!

Binnenkort dus het uitvliegen in Ukkel en bij de kathedraal, maar evenzeer het uitkomen van de eieren aan de ULB. Wat een seizoen!

Foto 1 : Observatie van de valkjes van Ukkel Sint-Job; de kermis is in volle gang op het plein! (foto DV).

Video 1: Spieren kweken door de valkjes van Ukkel (video DV).

Video 2 : Het enig kind-valkje van de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal heeft voor het eerst haar platform verlaten en wandelt op het balkon.

Top