Technisch probleem aan de kathedraal, hoe werkt het?

De 7/24 HD live streaming van de nesten van 4 families slechtvalken van Brussel is een ongelooflijke bron van ontdekking en verbazing, maar technisch gezien ook een enorme uitdaging!

Natuurlijk gaat het eerst en vooral om het filmen van de valken zelf. Hiervoor hebben we op elke site één of meer camera(‘s) geïnstalleerd met de hoogst mogelijke resolutie om de mooiste details van deze magnifieke vogels en hun verbazingwekkend gedrag te tonen. Elke camera is ook gemotoriseerd om het opnamebeeld te laten variëren en/of te vergroten in functie van de gebeurtenissen die zich afspelen in het nest. Het delen van de mooiste en de meest leerrijke beelden is één van onze essentiële doelstellingen!

Daarnaast is het ook noodzakelijk om een systeem te hebben dat het mogelijk maakt om de beelden op te nemen (lees: op te slaan), zodat we videofragmenten op deze website kunnen aanbieden, maar ook ter ondersteuning van toekomstige wetenschappelijke analyses. Daarom wordt op elke locatie een harde schijf van 3 TB, gekoppeld aan een systeem voor het beheer van opnameparameters en cameraparameters, in een speciale kast geïnstalleerd.

U heeft het goed begrepen, dit systeem moet op afstand kunnen worden bediend en ook de live-streaming moet met het internet worden verbonden. Op elke locatie wordt dus een verbinding met het internet gemaakt. En aangezien elke locatie anders is, is elke verbinding uniek. Aan de kathedraal is deze verbinding geheel in 4G gemaakt, omdat het redelijkerwijs niet mogelijk is om de top van de toren met een draad te verbinden. In Ukkel heeft het gemeentebestuur speciaal een bekabelde verbinding vanaf de straat aangelegd. Zoals in een huis. In Sint-Pieters-Woluwe en aan de ULB is het systeem aangesloten op het lokale netwerk dankzij de tussenkomst van de teams die specifiek zijn voor elk van de locaties.

Opgelet, dit is nog niet alles! Het is uiteraard ook nodig om een ​​perfecte distributie van streaming naar internetgebruikers te organiseren. Deze uitzending moet ook compatibel zijn met alle ontvangstapparaten (pc, mobiele telefoon, tablets, Android, Apple). Dit wordt bereikt door de installatie, tijdens de uitzending, van extra apparaten die de beelden "coderen en distribueren" naar het netwerk. Om verzadigingsproblemen te voorkomen, zijn twee parallelle verbindingskanalen aangebracht, de ene verbindt het beheersysteem, de andere verbindt de streamingstroom.

Kortom, een systeem dat het mogelijk maakt om de kwaliteit en de continuïteit van de videostreams van elke verbinding te bewaken en dus snel in te grijpen bij iedere mogelijke storing.

Een fameuze organisatie dus die wordt uitgevoerd door een reeks professionals en bedrijven, die moeite noch inspanning sparen om het verspreiden van de beelden van het leven van deze slechtvalkfamilies mogelijk te maken. Bedankt iedereen!

Maar omdat niets perfect is en omdat de techniek ook zijn limieten heeft … een deel van het uitzendsysteem van de kathedraal is in panne gevallen maandag. De storing vereist de noodzakelijke vervanging van een apparaat, wat alleen op donderdagochtend kan. Dus sorry voor deze tegenslag.

Om te wachten, hier zijn enkele foto's en video's van de kathedraal.

Top