Twee jonge mannetjesvalken in Ukkel

Het slechtvalkennest van de Sint-Jobkerk in Ukkel telt deze lente 2 jonge mannetjes.

We hebben dit kunnen vaststellen, omdat ze vandaag geringd werden. Vanaf de leeftijd van 3 weken, wordt het verschil in lichaamsbouw tussen mannetjes en vrouwtjes zichtbaar. De vrouwtjes zijn struiser en hun verenkleed is minder ontwikkeld dan dat van de mannetjes.

Bij het ringen worden de valkjes dus gewogen en wordt de lengte van hun vleugel gemeten, ten einde om het verschil te objectiveren. De twee van Ukkel, die vandaag 27 dagen oud zijn, wegen en meten respectievelijk 675g en 192mm,

696g en 199mm.

Op de foto’s in bijlage, zien we duidelijk hoe de pluimen al goed ontwikkeld zijn. De primaire slagpennen zijn niet ver af van hun definitieve grote. De blauwe “buisjes”, die goed zichtbaar zijn aan de onderzijde van de vleugel, noemen we de rachis. We zouden ze de “stengels” van de pluim kunnen noemen. En als ze blauw zijn, is dat omdat ze vol bloed zitten. Dat bloed brengt de energie, dat ervoor zorgt dat elke pluim dag na dag kan groeien tot het uitvliegen. Wanneer de pluim zijn uiteindelijke groei bereikt heeft, zal de rachis niet meer geïrrigeerd worden en zal de pluim ‘”inert” worden, uitsluitend uit keratine samengesteld zijn.

Het gewicht van de valkjes is bijna gelijk aan dat van een volwassene. In 28 dagen, zal het gewicht van bij het uitkomen (ongeveer 30 g) vermenigvuldigd worden met … 23! Ze zullen elke dag met ongeveer een gemiddelde van 24g gegroeid zijn!

Maar wanneer zullen ze ophouden met groot worden?! Het antwoord is simpel: nu! De groei van de valkjes zelf, is om zo te zeggen volbracht. Maar wat gaan ze nu dan nog doen in het nest voor een periode van een beetje meer dan twee weken? Simpel: het is nu de tijd dat de veren groeien. En dat kost enorm veel energie. Het grootste deel van het voedsel dat door de ouders wordt gebracht, zal “geïnvesteerd” worden in de groei van duizenden pluimen, die ervoor zorgen dat deze twee valkjes op een dag tot de snelste vogels van de wereld behoren!

Geduld!


Top