Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, Brussel

50° 50' 52" NB , 4° 21' 33" OL

Brussel, de hoofdstad van de Slechtvalken!

Een koppel Slechtvalken heeft zijn nest gebouwd in hartje Brussel, op een van de torens van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, op twee stappen van de Grote Markt! Al sedert 2004 huizen deze roofvogels in dit topmonument van de hoofdstad.

Dat is sinds mensenheugenis in Brussel ongezien! De vogelsoort was volledig uit België en het merendeel van Europa verdwenen, opgejaagd door stropers en vergiftigd door pesticiden. Nu is de soort zich terug in het hart van de stad komen nestelen, te midden van de mensen. De Slechtvalken werden er zo goed ontvangen dat er nu in Brussel niet minder dan 14 koppels zijn geteld. Als symbool kan dit tellen!

Brussel kan prat gaan op haar uitzonderlijk cultureel erfgoed en haar rijke smeltkroes; in de wijken van de stad vinden zelfs de Slechtvalken een plekje. Naast de chocolade, de bieren en de Grote Markt, bieden de Slechtvalken toeristen en voorbijgangers een voorsmaakje van de lente in Brussel. Naar de komst van de Slechtvalken wordt elk jaar opnieuw uitgekeken: het symboliseert de terugkeer van het mooie weer in de hoofdstad. Jammer genoeg is het met de Covid-19-crisis die we nu meemaken, niet mogelijk om ze te ontdekken vanuit de observatiepost op het voorplein van de kathedraal. Om even te ontsnappen aan de strenge quarantaine, nodig ik u digitaal uit. Dankzij de technologie kan u toch op de hoogte blijven van hun reilen en zeilen. Log in op de streamingbeelden van de camera's die tijdens de nestperiode continu HD-beelden verspreiden en geniet van het spektakel!

Ik twijfel er niet aan dat dankzij de moedige medische teams en het verantwoordelijk gedrag van iedereen, we binnen afzienbare tijd opnieuw en zoals voorheen van dit spektakel zullen kunnen genieten. Zodra de crisis vergeten is, zal het mogelijk worden om uw passage aan de Slechtvalken te combineren met een bezoek aan het historische hart van Brussel met al zijn boetieks, winkels, bars, brasserieën en uiteraard Manneken Pis, die ongetwijfeld kleiner zal lijken dan u zich had voorgesteld. Te voet, per bus of met de tram kunt u nog andere gezellige buurten van Brussel ontdekken, zoals de Zavel, het Koninklijk Paleis en de Marollen. In het noorden biedt het beroemde Atomium een onbelemmerd uitzicht over de stad en ongetwijfeld onvergetelijke herinneringen aan wat u in Brussel beleefde.

Tot binnenkort.

Philippe Close,

Burgemeester Stad Brussel

Top