Een nieuwe lente vol observatie

Een nieuwe lente, maar niet zomaar een lente! Exact twintig jaar geleden vestigde een koppel slechtvalken zich in het centrum van Brussel, op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

In 2004, was het precies 10 jaar geleden dat de slechtvalken terugkeerden naar België na er verdwenen te zijn door DDT, een persistente chemische verontreinigende stof dat als pesticide in de landbouw wordt gebruikt. Het koppel bij de kathedraal was het allereerste dat zich in een stad in België vestigde. Sinds hun terugkeer in 1994 nestelden de meeste slechtvalken zich eerst op industrieterreinen en vervolgens vestigden ze zich eind jaren zestig opnieuw op de door hun verlaten kliffen van de Maas.

Nu, twintig jaar later zijn er een tiental slechtvalkkoppels in Brussel. Dit observeren en zoeken is nog steeds gaande, misschien wordt er dit voorjaar wel één of andere nieuwe slechtvalk-familie ontdekt!

Maar laten we terugkeren naar een nieuwe lente vol ontdekkingen met 24/7 livestreaming! We observeren samen de drie beroemdste koppels in Brussel. Hier is hun status:

In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, in hartje Brussel, nestelt het koppel dat zich er in 2019 installeerde, nog steeds. Maar oh wat blijven ze markant! Het vrouwtje legde de eieren bijna 3 weken te laat in vergelijking met 2023. Nochtans, de winter van 2024 was echter de op één na warmste ooit gemeten in België. Ga maar na... En net als vorig jaar heeft ze maar één ei gelegd. Er werd een nieuwe camera geïnstalleerd om het nest vanuit een andere hoek te kunnen observeren. Verrassing! De camera's van de kathedraal worden begin volgende week aangesloten. Nog even geduld!

In de toren van de Sint-Jobkerk in Ukkel broedt het slechtvalkenpaar 2 eieren uit. Het vrouwtje legde ook een derde ei, maar dat brak snel. Het mannetje en het vrouwtje broeden om beurt op hun twee “overlevers”, waarvan het uitkomen midden volgende week wordt verwacht. Dit zullen waarschijnlijk de eerste valkjes in Brussel van de generatie van 2024 zijn die uitkomen. In Ukkel werd er ook een nieuwe camera geïnstalleerd! Hiermee kun je de ingang van het nest filmen en zo de valkjes observeren wanneer ze vanaf de leeftijd van 4 weken het grootste deel van hun tijd gebruiken om de groene wijk gadeslaan.

Op de top van de beltoren van het historische gebouw van de Universiteit Brussel (ULB), in Solbosh, broedt het slechtvalkkoppel sinds 21 maart 4 eieren uit. De valken hebben er een adembenemend uitzicht op het Ter Kamerenbos en verder, het Zoniënwoud. Gezien een incubatietijd van 32 dagen wordt het uitkomen rond 21 april verwacht.

Hier is het decor, het begin van een nieuwe lente waarin we de snelste vogel ter wereld observeren!


Top