Is er nog nieuws van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal?

Zoals vermeld in de eerste blog van dit seizoen is het slechtvalkenpaar dat voor de eerste keer in het centrum van Brussel gespot werd in de loop van de lente van 2019 en vorig jaar nestelde in de kathedraal, terug present. Maar ze broeden niet. Enfin, niet voor het oog van de camera! Toch lijkt het er meer en meer op dat ze toch met een nest begonnen zijn in het hart van Brussel!

Waarom denken we dat? Eerst en vooral: het feit dat ze er zijn. Reeds in februari werden de twee partners al meerdere keren per week gefilmd, zittend op de kathedraal. Het videosysteem is inderdaad actief maar is niet verbonden met het internet. Een koppel slechtvalken van wie we weten dat ze al volwassen zijn en dat ze al samen genesteld hebben, maar nu niet zouden nestelen...is toch wel heel raar.

Maar er is meer. Twee weken lang worden de valken elke dag gefilmd op de waterspuwers. Meestal het mannetje. Maar het vrouwtje komt ook in beeld. Alle twee komen ze zich zetten op de noordelijke toren om prooien te plukken die vers gevangen zijn. Deze evolutie in hun gedrag suggereert zeker dat er iets aan het gebeuren is in de kathedraal of in de nabije omgeving! Maar tot nu toe zijn onze observaties nog niet succesvol gebleken. De volgende poging staat volgend weekend op het programma.

In de tussentijd vind je hier een reeks foto's en video's van de kathedraal. Nogmaals, het camerasysteem stelt ons in staat om in detail en schoonheid het gedrag van "stedelijke" slechtvalken en in het bijzonder hun dieet te ontdekken. Vandaag was een rijke dag van inzichtelijke observaties. Het mannetje slechtvalk heeft inderdaad twee vers gevangen halsbandparkieten meegebracht maar ook… een koekoek! De laatste soort werd voor de 2de keer in 15 jaar opvolging op het menu van de slechtvalken aan de kathedraal waargenomen! Nog geen maand geleden was deze koekoek vermoedelijk nog in zijn overwinteringgebied, waarschijnlijk in Congo. Hij slaagde erin om in één keer over de Sahara te vliegen, de Middellandse Zee over te vliegen, Frankrijk over te steken maar botste uiteindelijk tegen een slechtvalk op... en dat, dat is ook de Natuur.

 

Video 1. Kathedraal, 29/04/2021, het mannetje heeft net een halsbandparkiet gevangen.

Video 2. Kathedraal, 29/04/2021, 17 minuten later is de halsbandparkiet gepluimd en opgegeten !

Video 3. Kathedraal, 27/04/2021, gepluimd in tegenlicht

Top