Het ei piept in de kathedraal!

Deze lente, net zoals de vorige, heeft het slechtvalkvrouwtje, dat in 2019 bij de kathedraal arriveerde, een één en enig ei gelegd. Dat is uitzonderlijk, als het niet zou zijn dat ze … het nu al voor de tweede keer doet.

Dit slechtvalkvrouwtje is acht jaar. Ze is uitgekomen en geringd zo’n 155km van Brussel, een beetje in het zuiden van Düsseldorf. Sinds haar eerste nestperiode aan de kathedraal, laat dit vrouwtje haar opmerken door haar zeer lage productiviteit, maar ook door een zeker gebrek aan moederinstinct! Maar pas op om niet te antropomorfiseren. We spreken hier van wilde vogels waarop we niet ingrijpen. Wat hier gebeurt, wat we observeren is 100% natuurlijk! En dat is nu precies het doel van dit wetenschappelijk programma.

In de lente van 2020, had ze vier eieren gelegd, waarvan er maar twee uitkwamen. De twee valkjes stierven na een week van de honger. Het vrouwtje leek niet te begrijpen hoe ze ze moest voeren. Het zijn de bekjes voedsel die bijna uitsluitend door het mannetje werden gegeven, die hen toeliet om enkele dagen te overleven. Het mannetje, dat nog steeds hetzelfde mannetje is deze lente, is geboren en geringd in mei 2017 in het Sint-Guido collegiaal van Anderlecht, op minder dan 4km van de kathedraal.

In 2021, broedde het koppel ergens anders dan op het “historisch” balkon. Het aantal eieren werd niet geobserveerd, maar een jonge valk, die net uitgevlogen was, werd op de kathedraal gespot.

In 2022, werden er 4 eieren gelegd, 1 valkje kwam uit en vloog uit.

In 2023, werd 1 ei gelegd en vloog er 1 valkje uit.

In vijf jaar, heeft het vrouwtje ervoor gezorgd dat … 3 valkjes uitvlogen. Dat is een gemiddelde van 0.6 valkjes per jaar. Het vorige vrouwtje, dat er van 2006 tot 2018 broedde, had een gemiddelde van 3,3 valkjes per lente!

Deze lente, broedt hetzelfde koppel om de beurt al 35 dagen op hun enig ei. Sinds gisteren, kunnen we gepiep horen in het nest, en nochtans zien we geen valkje! Maar hij is daar wel, nog goed beschermd in zijn eischaal. Het uitkomen is voor bijna!

De twee video’s in bijlage tonen twee keer hoe vrouwtje en mannetje elkaar aflossen bij het broeden, maar onder twee verschillende hoeken. Het vrouwtje verlaat het nest, het mannetje komt broeden.

Video 1 blog 01052024 Het vrouwtje verlaat het nest, we horen het valkje piepen terwijl het nog in het ei zit. Het mannetje neemt het broeden over.

Video 2 blog 01052024 dezelfde scène maar nu gezien door de tweede en nieuwe camera, geïnstalleerd in het nest zelf.

Top