Blog

JUNI

05/06
Binnenkort vliegen ze uit in Ukkel!
De drie valkjes van Ukkel zijn uitgekomen op 24 en 25 april. Het is een beetje later dan de andere koppels die in Brussel deze lente nestelen. Waarschijnlijk is het een gevolg van het feit dat het een nieuw koppel slechtvalken is dat dit jaar in de klokkentoren van de kerk van Sint-Job broedt.
01/06
Ze vliegen uit – en hoe!
De eerste vlucht van een vogel is altijd een indrukwekkend en cruciaal moment. Na weken – soms zelfs maanden (in het geval van albatrossen) – veilig in het nest vertoeft te hebben, zonder zich te verplaatsen en steeds onder het toezicht van de ouders die hem voeren, zal de jonge vogel nu moeten leren vliegen om zich van zijn eigen voedsel te voorzien. Afhankelijk van de soort, zullen deze leerprocessen progressief zijn… of juist niet!

MEI

28/05
Het is kermis in Sint Job
Zoals elk jaar al decennia lang, is het al twee weekenden kermis in Sint Job. Het hele plein wordt ingenomen door draaimolens, de één nog feestelijker dan de ander! Van eendjes-vissen tot botsauto’s, van gigantische trampolines tot schieten, van smoutebollen tot suikerspin, het lacht, roept en trappelt, iedere namiddag!
20/05
Bezoek aan de oehoes
De slechtvalk is een apex- of toppredator. Dat betekent dat hij helemaal bovenaan de voedselketen staat. Is er dan werkelijk niemand die jacht op hem maakt? Juist, ja. Het is zo dat hij zijn plaats - in België en in Europa – deelt met de oehoe. De grootste nachtroofvogel ter wereld!
15/05
Dienstmededeling!
Opgelet, opgelet, het valkje van de kathedraal heeft deze zaterdag een bezoekje ondernomen naar het balkon waar haar nest gelegen is. Ze sprong van het platform en loopt er heen weer, zoals te zien is in de video in bijlage. Dit gedrag wordt elk jaar geobserveerd wanneer de valkjes een leeftijd van ongeveer 3 weken hebben. En dat, waar het nest ook gelegen is: op een gebouw of op een natuurlijke rots.
12/05
Het ringen van de valkjes te Ukkel Sint-Job
Ieder om beurt! Op vrijdag 12 mei werden de drie valkjes van Sint-Job geringd.
10/05
Een vrouwelijk valkje aan de kathedraal
Het valkje van de kathedraal werd gisteren geringd. De combinatie van de vleugellengte (117 mm) en het gewicht (848 g), laat toe om te besluiten dat het om een vrouwtje gaat.
07/05
Een halsbandparkiet op het menu in Ukkel, een tortelduif aan de kathedraal
De slechtvalk is de beste vliegende jager van de wereld. Zijn vermogen om prooien in volle vlucht te vangen kent geen gelijke.
05/05
De 5 valkjes van de Universiteit (ULB) zijn geringd!
Vrijdag werd de vijfling van campus Solbosch geringd.
04/05
Kom dat zien!
Omdat iedereen de slechtvalken “in het echt” zou kunnen observeren, worden er in de loop van de volgende dagen nog observatiesessies met verrekijkers en een krachtige telescoop georganiseerd aan het Sint-Jobplein in Ukkel en aan de Solbosch campus van de ULB.

APRIL

27/04
De vijf van de universiteit van Brussel (ULB)
Het is hen gelukt! Het slechtvalkenpaar van de Solbosch campus voedt een nest van 5 valkjes op!
24/04
Twee valkenkuikens zijn uitgekomen in Ukkel vandaag
We wachten er al meerdere dagen op! De eerste 2023-valkjes zijn vorige nacht uitgekomen in de klokkentoren van de Sint-Jobkerk te Ukkel. Zoals bij de valken van de kathedraal is de broedtijd langer dan de “officiële 32 dagen”.
22/04
De slechtvalk: het snelste dier van de wereld!
De slechtvalk is een zeer gespecialiseerde jager: hij voedt zich enkel met vogels die hij in volle vlucht grijpt.
20/04
Het uitkomen van de eieren, en uitzonderlijke beelden van de ULB!
Gisteren waren de eerste piepjes te horen, maar we moesten goed luisteren want er was een muziekfestival op de campus!
18/04
Het uitkomen van het ei in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal!
Het enige ei van het vrouwtje slechtvalk van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, is deze namiddag uitgekomen in het nest op de noordertoren van het gebouw.
15/04
Het slechtvalkenkoppel van de universiteit (ULB)
Het slechtvalkenkoppel dat momenteel op de top van de klokkentoren van het historische universiteitsgebouw van de Solbosch campus, nestelt, werd in de vroege lente van 2019 ontdekt.
10/04
De slechtvalken van de Sint-Jobkerk in Ukkel
In tegenstelling tot het koppel van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal dat al enkele jaren geleden arriveerde, zijn de slechtvalken die dit voorjaar in Ukkel nestelen nieuwkomers! Hun afkomst is nog onbekend! Dat blijft zo voor het vrouwtje dat niet geringd is. Het mannetje is wel geringd, maar de code van zijn ring is echter nog niet ontcijferd. Hij is nog gehuld in mysterie.
09/04
De slechtvalken van de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
De Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, waarvan de bouw al 1000 jaar geleden begon*, richt zich op in het centrum van Brussel, vlakbij de al niet minder beroemde Grote Markt! Het gaat om één van de mooiste en meest bezochte gebouwen van de stad. Sinds de brand in de Notre Dame van Parijs, vandaag de dag ongeveer 4 jaar geleden, is het aantal bezoekers uit verre streken er vermenigvuldigd!
07/04
Een nieuw observatieseizoen gaat van start!
Dit voorjaar gaan we drie families slechtvalken in Brussel observeren, ontdekken en bewonderen.
Top